Tento krok tak podle serveru opět podnítil spekulace o tom, že na okraj zimních olympijských her může proběhnout setkání zástupců Pchjongjangu a Washingtonu. Stejně jako slavnostního zahájení se totiž i závěrečného ceremoniálu zúčastní vysocí zástupci obou zemí. 

Minulý týden byly totiž zveřejněny informace, že viceprezident Mike Pence plánoval setkat se s mladší sestrou Kim Čong-una, jenže plán na poslední chvíli nevyšel. Zástupci severokorejské delegace totiž setkání na poslední chvíli odvolali. Analytici proto spekulují o další možnosti setkání, k čemuž může být příležitost právě na slavnostním závěrečném ceremoniálu.

Kim Jong-čchol na archivním snímku z roku 2007
KLDR vyšle na olympiádu kontroverzního generála. Plánoval útoky proti Soulu

Osmičlenná politická delegace z KLDR, v čele s generálem Kim Jong-čcholem, překročila přísně střeženou demilitarizovanou zónu, která odděluje oba korejské státy, oznámilo podle agentury AFP v noci na neděli SEČ jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

Severokorejský generál Kim Jong-čchol je bývalým šéfem vojenské rozvědky, pověřený agendou kolem vztahů mezi oběma Korejemi. Byl také obviňován z účasti na útoku v roce 2010, při kterém zemřelo 50 jihokorejců. KLDR svůj podíl na tragédii popírá. V témže roce údajně Kim Jong-čchol naplánoval také ostřelování jihokorejského ostrova Jonpchjong, které si vyžádalo čtyři jihokorejské oběti. 

Fanynky KLDR na olympijských hrách v Pchjongčchangu.
VIDEO: Největší omyl. Fanynka Severní Koreje zatleskala Američanům

Spojené státy a Jižní Korea zařadily Kim Jong-čchola na černou listinu za jeho podporu severokorejského jaderného a raketového zbrojního programu. Jihokorejská vláda ale v pátek oznámila, že návštěvu Kim Jong-čchola schválila ve snaze dosáhnout míru na Korejském poloostrově a zlepšení mezikorejských vztahů.

Podle BBC také proti návštěvě generála demonstrovala z hranice skupina příbuzných obětí, které zahynuly na palubě potopeného plavidla, a poslanciz řad jihokorejské konzervativní opozice. Protestující se snažili zabránit cestě generála na jihokorejské území.

Ivanka Trumpová se sešla s jihokorejským prezidentem
Trumpova dcera dorazila do Jižní Koreje. Schůzku s delegací KLDR ale odmítá

Delegaci USA vede Ivanka Trumpová, dcera a poradkyně amerického prezidenta, která do Jižní Koreje přicestovala v pátek. Během svého pobytu se již sešla s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Bílý dům však v reakci na spekulace uvedl, že se Severokorejci se nemá v úmyslu setkat, přičemž Trumpová znovu zopakovala slova administrativy, že budou vyvíjet „maximální tlak na Kimův režim.“

Nicméně Washington již dříve uvedl, že nevylučuje možnost jakéhokoliv oficiálního setkání se zástupcem severokorejského režimu.

Setkání sestry vůdce KLDR Kim Jo-čong a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina
Kim Čong-un je spokojený s delegací na ZOH, chce pokračovat v jednání