Organizátoři počet lidí v ulicích vyčíslili na 260.000, zatímco policie hovoří o 53.000 účastnících, napsala agentura Reuters.

Mnozí z protestujících byli oblečeni v černém, další nesli vlajku Hongkongu z koloniální éry. Občas skandovali hesla v mandarínštině, tedy v oficiálním jazyku pevninské Číny. V Hongkongu se mluví kantonsky, dialektem, který se užívá v okolí jihočínských měst Kanton, Šen-čen a Macao.

Demonstranti během blokády hlavní ulice v Hongkongu
V Hongkongu se opět demonstruje. Do ulic tentokrát vyrazili příznivci vlády

"To, jak obyvatelé Hongkongu bojují za svou svobodu, se mě docela dotklo," komentoval protest 54letý obchodník ze Šanghaje. "Něco takového v (pevninské) Číně dělat nemůžeme. Myslím, že ti turisté, co jsou zde poprvé, neví, co se tu děje. Teď chápu, jak se Hongkong od (pevninské) Číny liší," dodal.

Demonstrace pod taktovkou mladých

V čele protestů proti zákonu o extradici stojí především mladí obyvatelé Hongkongu. Kritici jsou přesvědčeni, že tato norma by narušila právní nezávislost poloautonomního regionu. Lidé vydaní do Číny by tam podle demonstrantů mohli čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a nespravedlivým procesům.

V Hongkongu dnes propustili z vězení dvaadvacetiletého Joshuu Wonga (vlevo), který byl hlavní osobností tamních studentských protestů v roce 2014
V Hongkongu se nadále protestuje. Studentský lídr Wong je na svobodě