Skupinu paraglidistů zatkly íránské úřady v květnu poblíž středoíránského města Isfahán, kde se nacházejí zařízení na obohacování uranu. Protože měli údajně nelegální vysílačky a fotili prý zakázané objekty, íránský generální prokurátor je označil za podezřelé ze špionáže.

Minulý týden je po řadě žádostí směl ve vazební věznici v Isfahánu podruhé od jejich zadržení navštívit slovenský konzul. Všichni slovenští turisté mu potvrdili, že mají v rámci vazby relativně volný pohyb a těší se slušnému zacházení, žádní další lidé s nimi v cele nejsou, informoval média Lajčák po dnešním zasedání vlády. Slováci mohli po konzulovi poslat vzkazy svým blízkým.

Minulý týden web sme.sk s odkazem na ministerstvo zahraničí napsal, že jednání o propuštění zadržované skupiny mírně pokročila. Dnes Lajčák žádný další posun jednání nepotvrdil. „Intenzivně pracujeme na politickém řešení případu. Uděláme všechno proto, aby se nám je podařilo dostat ven," řekl ministr.

Paraglidisté si podle sme.sk Írán prý vybrali kvůli dobrým podmínkám pro tento sport a kvůli tamním kamarádům. O výletu informovali na komunitních sítích. Z výpravy posílali zprávy i fotografie.

V krátké době jde o druhý případ, kdy se v Íránu dostali do problémů občané Slovenska. V lednu Íránci zadrželi Mateje Valucha pro podezření ze špionáže, asi o měsíc později ho ale propustili. Slovák jakoukoli spolupráci s výzvědnými službami popřel.