Po návratu do Soulu to řekl jihokorejský prezident Mun Če-in, který byl v Pchjongjangu na třídenním summitu. Jeho slova cituje server US News. 

"Kim Čong-un vyjádřil přání rychle dokončit denuklearizaci a chce se setkat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem s cílem urychlit tento proces," prohlásil Mun.

Prezident Jižní Koreje Mun Če-in a vůdce KLDR Kim Čong-un
Korejský summit: Kim slíbil zavřít raketové středisko, chce společné OH

Mun Če-in dodal, že se příští týden v New Yorku setká s Trumpem a předá mu od Kima vzkaz. Bude se jednat o dopis týkající se odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova, na kterém se lídři obou Korejí shodli. Trumpovi chce také předat žádost o formálním ukončení korejské války. Obě země jsou technicky vzato stále ve válce, po zastavení bojů v roce 1953 nebyla nikdy podepsána mírová dohoda.

USA budou muset stáhnout vojáky

Spojené státy ale dříve vyjádřily znepokojení, že formální ukončení války by muselo vést ke stažení amerických vojáků z území Jižní Koreje. USA zde mají přes 30 tisíc jednotek.

Mike Pompeo a Ri Jong-ho, tedy ministr zahraničí USA a jeho protějšek z KLDR.
KLDR by se mohla vzdát jaderných zbraní do tří let, tvrdí americká diplomacie

Kim se sešel s Trumpem naposledy letos v červnu v Singapuru, kde Kim Trumpovi slíbil odstranění jaderných zbraní ze Severní Koreje. Trump mu za to nabídl záruku zrušení sankcí. 

Americká diplomacie vyjádřila po korejském summitu svou vstřícnost. Ministr zahraničí USA Mike Pompeo uvedl, že „Spojené státy jsou vzhledem k těmto důležitým závazkům ochotny okamžitě vstoupit do jednání“. Podle Pompea by měl proběhnout mezi Washingtonem a Pchjongjangem dialog o denuklearizaci, ukončen by měl být do roku 2021. 

Kim Čong-un a Donald Trump.
Očekával jsem víc, hodnotí expert dohodu Trumpa s Kimem. O fiasko ale nejde