Čínská národní zdravotní komise ve svém prohlášení rovněž uvedla, že kromě 99 registrovaných případů zachytila virus také u dalších 63 lidí, kteří nevykazovali žádné příznaky nemoci covid-19. V sobotu bylo nově hlášeno 34 takových případů, v pátek 47. Dohromady se v pevninské Číně, do níž se nepočítá Hongkong a Macao, nakazilo již 82 052 lidí. K dnešnímu dni nepřibyli žádní noví mrtví - počet obětí nákazy tak zůstává na čísle 3339.

Akropole v Aténách
Tichá Země. Seizmologové nyní vnímají i záchvěvy, které normálně slyšet nelze

Počet potvrzených nově infikovaných v Číně v poslední době střídavě stoupá a klesá, výkyvy jsou ale jen v řádu desítek. Většinou jde podle čínských úřadů o takzvané importované případy.

Jihočínské město Kuang-čou ujistilo, že v prosazování protikoronavirových opatření, které nyní zpřísnilo, přistupuje k cizincům stejně jako k čínským občanům. Prohlášení bezpečnostní činitelé města učinili poté, co několik afrických zemí vyjádřilo obavy o to, jak Čína s Afričany v tažení proti importovaným novým případům jedná, zda s těmito osobami nezachází špatně a zda je cíleně nepronásleduje. Americký konzulát v Kuang-čou před několika dny upozornil, že místní úřady nařídily barům a restauracím, aby neobsluhovaly návštěvníky afrického původu. Každý, kdo byl v kontaktu s africky vyhlížejícími lidmi pak musí podstoupit test a odebrat se do karantény, uvedla ambasáda, která černošským Američanům doporučila, aby se této lokalitě vyhnuli.

V Thajsku zemřelo 38 lidí

Thajsko dnes oznámilo 33 nově infikovaných, čímž se počet případů zvýšil na celkových 2551. Zemřeli také tři další lidé, počet obětí tak nyní činí 38. Malajsie, která má s 4683 nakaženými podle Reuters nejvíce případů v jihovýchodní Asii, dnes oznámila přírůstek 153 infikovaných. Dosud zemřelo 76 nakažených a 45 procent se naopak vyléčilo.

V Indonésii přibylo 399 případů, což je dosud nejvyšší denní zvýšení. Celkem bylo infikováno 4241 lidí, z nichž 373 zemřelo. Na Filipínách za posledních 24 hodin zemřelo 50 nakažených, což je nejvíce od vypuknutí epidemie. Mrtvých země eviduje 297, celkový počet případů nákazy pak činí 4648.

Zdravotníci u pacientů na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Římě, 9. dubna 2020
Koronavirus ve světě: Epidemie si již vyžádala přes sto tisíc obětí

Severní Korea, která dosud neohlásila jediný případ koronaviru na svém území, chce ještě více zpřísnit opatření proti šíření nákazy. Vyzvalo k tomu vedení státu. Místní tisková agentura KCNA uvedla, že infekce je překážkou ekonomické výstavby země a že KLDR si díky přísným karanténním opatřením zachovává velice stabilní situaci.

Počet nakažených v Íránu dosáhl bezmála 72 tisíc

Počet nakažených koronavirem v Íránu za posledních 24 hodin vzrostl na 71 686, testy virus nově potvrdily u 1657 lidí. S odvoláním na dnešní prohlášení íránského ministerstva zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters. Země nově eviduje 117 obětí, nemoci covid-19 tak podlehlo již 4474 pacientů.

Dosud bylo v Íránu provedeno 263 388 testů na přítomnost koronaviru. Z nakažených a přijatých do nemocnice bylo již 43 894 osob vyléčeno a propuštěno. 3930 pacientů zůstává v kritickém stavu. První případ infekce země oznámila 19. února.

Írán je nejhůře zasaženou blízkovýchodní zemí a patří mezi první desítku států s nejvyšším počtem potvrzených případů viru SARS-CoV-2. Na asijském kontinentů má více nakažených pouze Čína. Jak informovala oficiální tisková agentura IRNA, místní úřady nechaly vykopat a připravit jižně od Teheránu desítky tisíc hrobů pro případné oběti nákazy.

Čas si krátíme cvičením, říká Alena Voglová.
Ne všem Čechům je nyní na Zélandu do zpěvu, vypráví Alena Voglová

Islámská republika v sobotu otevřela některé podniky, obchody a úřady, íránský prezident Hasan Rúhání však obyvatele vyzval, aby nadále důsledně dodržovali opatření, která mají zabránit šíření viru. Zdravotnické úřady si již dříve opakovaně stěžovaly, že Íránci vládní nařízení ignorují, což by mohlo vést ke druhé vlně epidemie v zemi.

Jak Rúhání nicméně rovněž oznámil, omezení cest mezi městy v jednotlivých íránských provinciích bylo zrušeno. Další omezení zakazující cestování mezi provinciemi bude zrušeno 20. dubna, uvádí se v prohlášení na prezidentově oficiální webové stránce. Školy a univerzity jsou v Íránu stále uzavřené, stejně jako kina, sportovní stadiony a šíitské svatyně.