Za poslední den přibylo na území Velké Británie 621 lidí, kteří podlehli nákaze koronavirem. O den dříve země zaznamenala smutný rekord, kdy počet mrtvých za 24 hodin vzrostl o 708. Infekce si do sobotních 18:00 SELČ vyžádala celkem 4934 smrtelných obětí. Dnes o tom s odkazem na ministerstvo zdravotnictví informuje agentura Reuters. Testy nákazu koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19, prokázaly u 47 806 osob.

Britská královna Alžběta II. dnes zahájila nové zasedací období parlamentu přednesem legislativního programu vlády
Sebekázní a odhodláním proti koronaviru. Britská královna promluvila k národu

Neil Ferguson, profesor matematické biologie z Královské univerzity v Londýně, který je jedním z vládních poradců, řekl, že epidemie se pravděpodobně stabilizuje za sedm až deset dnů. "Pak je nesmírně důležité, jak rychle budou počty nových případů nákazy klesat: jestli uvidíme dlouhý, rovný vrchol, nebo jestli - a v to doufám - budeme mít mnohem rychlejší pokles," uvedl. Tyto možné scénáře ukážou, jak efektivní jsou současná opatření proti šíření koronaviru, dodal.

Hlavní expertka skotské vlády pro oblast zdravotnictví Catherine Calderwoodová dostala napomenutí od policie poté, co porušila vlastní opatření proti šíření koronaviru. Dva víkendy za sebou vyrazila do venkovského domu své rodiny na východním pobřeží Skotska. "Neřídila jsem se radami, které jsem dala ostatním, moc se za to omlouvám," řekla Calderwoodová dnes na tiskové konferenci v Edinburgu.

"Nařízení neopouštět domov bez opodstatněného důvodu se týkají každého," připomněl šéf skotské policie Iain Livingstone. Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová nechce Calderwoodovou i přes její prohřešky propustit, protože by to podle ni nebylo v zájmu Skotska.

Počet obětí viru v Itálii stoupl o 525, nárůst je znovu mírnější

V Itálii zemřelo za poslední den 525 lidí s nemocí covid-19, což je nejméně za více než dva týdny, informovala dnes večer agentura Reuters s odvoláním na italské úřady. Potvrdil se tak pozitivní trend klesajícího počtu nových obětí z posledních dní. V Itálii bylo dosud zaznamenáno 15 887 zemřelých pacientů s koronavirem SARS-CoV-2. Počet nakažených vzrostl na 128 948, což je o 4316 více než v sobotu.

V sobotu Itálie hlásila denní nárůst počtu obětí o 681, což bylo nejméně za téměř dva týdny. Italští epidemiologové předpokládají, že jejich země už má vrchol nákazy za sebou a čísla to zjevně potvrzují.

Druhý den po sobě klesl rovněž počet pacientů na jednotkách intenzivní péče, informovala dnes italská civilní ochrana. Dnes leželo na JIP 3977 pacientů, což je o 17 méně než v pátek, kdy byl zaznamenán první pokles intenzivně léčených od propuknutí epidemie v severní Itálii, tedy od 21. února.

Z původně nakažených se do dneška nemoci zbavilo 21 815 lidí. Do soboty bylo vyléčených 20.996.

Itálie je co do počtu úmrtí z řad nakažených koronavirem nejhůře zasaženým státem světa. V počtu nakažených je třetí na světě po USA se zhruba 312 tisíc potvrzenými případy a Španělsku s celkem více než 130 tisíc dosud potvrzenými případy nákazy.

Britský labouristický politik Keir Starmer
Britští labouristé si zvolili nového lídra. Corbyna vystřídá Starmer

V Itálii mezitím roste počet případů porušování přísných omezení pohybu, který je v celé zemi uplatňován od 9. března. Jarní počasí vylákalo mnoho Italů o víkendu navzdory zákazu vycházení nebo nařízené karanténě ven. Jenom v sobotu muselo být podle agentury APA potrestáno 9284 osob, od začátku kontrol dodržování omezení už dohromady 182 tisíc osob. Pokuty obnášejí 400 až 3000 eur (11 100 až přes 83 tisíc korun).

Italský premiér Giuseppe Conte dnes vyzval občany k zodpovědnému chování. "Vyžadujeme od lidí velkou oběť, ale je to jediná cesta. Pouze budeme-li dodržovat pravidla, překonáme stav nouze," řekl Conte televizi NBC News.

Německý RKI hlásí 5936 nových případů nákazy

V Německu bylo za poslední den evidováno 5936 nových případů koronaviru. Nárůst je podle statistik Institutu Roberta Kocha nižší než v sobotu odpoledne, kdy bylo hlášeno 6082 nových případů. V pátek jich bylo hlášeno dokonce 6174. Celkem již úřady zaregistrovaly 91 714 nakažených a přes 1340 zemřelých. Vyplývá to ze statistiky německého Institutu Roberta Kocha. Švýcarsko hlásí 559 mrtvých.

Z dat poskytovaných RKI vyplývá, že klesající tendence v počtu nových případů nákazy v Německu se projevila už tři dny po sobě. Bilance obětí vzrostla o 184 na celkových 1342. V sobotu dopoledne úřady registrovaly 1158 obětí nemoci covid-19, o 141 více než v pátek.

Americký prezident Donald Trump otevírá test na koronavirus
USA mají před sebou nejtěžší týdny. Zemře během nich mnoho lidí, řekl Trump

Údaje RKI, který své statistiky zveřejňuje jednou denně, jsou referenční. Ze statistik agentury DPA, která se snaží průběžně sčítat údaje z jednotlivých spolkových zemí, naopak spíš vyplývá, že počet nově nakažených mírně roste.

Podle informací agentury DPA nejvíce nakažených nadále hlásí Bavorsko (23 049), které hraničí s Českem. Na druhém a třetím místě zůstávají Severní Porýní-Vestfálsko (19 405), které je nejlidnatější německou spolkovou zemí, a Bádensko-Württembersko (18 515). Dohromady mají tyto tři země 983 obětí.

V Sasku, které rovněž sousedí s Českem, je k dnešku 2843 infikovaných a 32 mrtvých. Ze šestnácti německých spolkových zemí je v počtu případů na devátém místě.

Zákazníci dodržují odstup na trhu na náměstí před katedrálou v Mohuči
Pandemie koronaviru: Ve světě zemřelo již 60 tisíc nakažených lidí

Švýcarsko dnes hlásí 19 nových úmrtí lidí s nemocí covid-19; dohromady už 559. Počet lidí s pozitivním testem na přítomnost viru vzrostl ze sobotních 20 278 na dnešních 21 100. Švýcarsko, které má přibližně 8,5 milionu obyvatel, přitom otestovalo už více než 158 tisíc lidí.

Španělsko hlásí 674 nových úmrtí

Ve Španělsku za posledních 24 hodin vzrostl počet obětí koronaviru o 674, celkem už země zaznamenala 12 418 zemřelých. Jedná se o výrazný pokles v porovnání se sobotou, kdy bylo hlášeno 809 obětí. Počet nakažených k dnešku vzrostl na 130 759 ze sobotních 124 736. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví o tom dnes informovala agentura Reuters.

Španělsko je po Itálii zemí s největším počtem obětí nemoci covid-19 na světě.  

Za poslední den bylo ve Španělsku evidováno 6023 nových případů nákazy, což představuje pětiprocentní nárůst oproti sobotě. Podle deníku El País se jedná o nejmenší procentuální přírůstek od počátku koronavirové krize v zemi. Na nemocniční péči je v současnosti odkázáno bezmála 59 tisíc lidí.

Vláda premiéra Pedra Sáncheze v sobotu rozhodla o prodloužení nouzového stavu o další dva týdny. Restriktivní opatření měla původně platit do Velikonoc, nyní potrvají nejméně do 26. dubna.

Obětí ve Francii přibylo nejméně za týden

Ve francouzských nemocnicích zemřelo od soboty 357 pacientů s nemocí covid-19, informovaly tamní zdravotnické úřady. Podle nich je to nejnižší číslo za poslední týden. O den dříve bylo nových smrtelných případů 441, v pátek jich úřady evidovaly 588.

Počet mrtvých v nemocnicích se dnes vyšplhal na 5889. Po započtení lidí, kteří nákaze podlehli v domech s pečovatelskou službou, je smrtelných obětí celkem 8078 oproti sobotním 7560.

Tobias R., údajný střelec z německého Hanau
Zabil devět lidí. Atentátník z Hanau absolvoval bojová cvičení na Slovensku

Zdravotníci ve Francii evidují 70 478 případů nákazy koronavirem. Na jednotkách intenzivní péče leží nyní skoro 6980 pacientů, v sobotu jich bylo přibližně 6840.

Český premiér Andrej Babiš dnes v rozhovoru s Českou televizí řekl, že Fakultní nemocnice Brno by měla přijmout šest nemocných s koronavirem z Francie. Tato země má nyní s umísťováním nakažených do nemocnic problémy, některé její pacienty převzalo například Německo.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník