Plán, který policie odhalila a kvůli kterému Krejčíř čelí v Jihoafrické republice dalšímu stíhání, počítal s tím, že Čech se po úspěšném útěku ukryje v domě na pretorijském předměstí Mamelodi. Předpokládalo se, že útěk bude doprovázet několik vražd v Mamelodi, jejichž cílem bylo zmatení a vytížení policie. Krejčíř byl za vše podle Ginindy ochoten zaplatit asi 30 milionů randů (47 milionů korun).

Gininda ve své výpovědi řekl, že ozbrojenci chtěli Krejčíře z věznice odvézt do Cullinanu nedaleko Pretorie, kde se také nachází věznice Zonderwater. Z Cullinanu by se pak přemístil do Mamelodi, kde Krejčíř plánoval platbu za svůj útěk. Po rozdělení peněz by ozbrojenci zabili několik místních lidí, což by zahltilo policii prací, takže Krejčíř by mohl oblast nerušeně opustit, uvedl Gininda.

Uskutečnění útěku zhatila zvláštní policejní jednotka z Kapského Města, jejíž členové se do organizace pod falešnou identitou zapojili. Z napomáhání Krejčířovi v útěku byli již dříve obviněni dva muži, mimo jiné i vězeňský dozorce Solly Metlae.

Proces kvůli vraždě Issy

V Johannesburgu mezitím pokračoval proces s Krejčířem kvůli vraždě Issy, jeho začátek ale zpozdilo několik komplikací. Krejčířův obhájce Cliff Alexander si u soudu stěžoval na to, že se svým klientem se může scházet výhradně ve věznici a ne také v budově soudu.

"Žádnému obhájci by nemělo být bráněno v konzultacích s klientem," řekl Alexander. Uuvedl také, že v současné době s Krejčířem nemůže jednat v zadržovací cele v budově soudu, jak je běžné, ale musí za ním jezdit do věznice Zonderwater. Dodal, že cesta do věznice mu trvá 90 minut.

Dalším problémem, který zpozdil dnešní pokračování procesu, byla stávka v johannesburské věznici. Někdejší taxikářský šéf Siboniso Miya, který je spolu s Krejčířem obviněn, se k soudu nemohl dostat. Soudce Winston Msimeki proto slyšení přesunul na odpoledne, kdy slyšení odročil na úterý.

Issa, přezdívaný Black Sam (Černý Sam) nebo Cripple Sam (Mrzák Sam), byl považován za Krejčířova pobočníka a podle jihoafrických médií obchodoval s drogami. Prokurátor Lawrence Gcaba podle The Star tvrdí, že Krejčíř dlužil Issovi peníze a raději ho dal zavraždit, než aby mu je musel vracet. Čech jakoukoli vinu odmítá.

Případ se před soud dostal loni v únoru, kdy soudce přijal obžalobu proti Krejčířovi. Krejčíř tvrdí, že Issu nezabil a že má na dobu vraždy alibi, neboť byl až do rána v baru, odkud odjel ke své známé. Také odmítá, že Issa byl jeho pobočníkem, a tvrdí, že ho znal jen od vidění.

Krejčíř, jenž v roce 2005 uprchl z Česka před policejním vyšetřováním, žije v JAR od roku 2007 a od listopadu 2013 je ve vazbě. V JAR čelí řadě obvinění. Jediný případ, který v této africké zemi zatím dospěl k verdiktu, je pokus o vraždu, únos a obchod s drogami, za což Krejčíř dostal 35 let vězení. V Česku byl mezitím odsouzen k deseti a půl roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.