Demonstranti ucpali ulice v centru města kolem sídla Lidové strany. Demonstranti trvají na odchodu Rajoye z funkce kvůli podezření, že obdržel peníze z tajného fondu předtím, než jeho strana v roce 2011 vyhrála volby. Další tisíce lidí se sešly také v Barceloně.

Krátce před půlnocí se skupina demonstrantů v Madridu střetla s policisty vyzbrojenými obušky. Fotograf AP viděl jednoho demonstranta se zakrvavenou tváří, policistu zraněného letícím projektilem a zatčení nejméně dvou demonstrantů.

Rajoy v pondělí odmítl podat demisi, k níž ho v souvislosti s korupčním skandálem vyzvala levicová opozice. Premiér jakékoliv pochybení odmítá.

Machinace s účty

Španělská justice uvalila koncem června vazbu na bývalého pokladníka vládnoucí Lidové strany Luise Bárcenase, který čelí vážným podezřením z praní špinavých peněz, korupce a daňových úniků. Podle vyšetřovatelů se také zapletl do machinací s účty Lidové strany, kde padlo podezření z účasti i na současného premiéra Rajoye. Bárcenas měl na starosti finance španělských lidovců téměř dvě desetiletí. Vyšetřovatelé vypátrali kolem 47 milionů eur (1,4 miliardy Kč) na bankovních účtech, zejména ve Švýcarsku, které jsou nějak spojeny s Bárcenasem.

Podle španělských médií Bárcenas přiznal, že z tajného účtu, který spravoval dvě desítky let, posílal v letech 2008 až 2010 Rajoyovi a generální tajemnici strany Maríi Dolóres de Cospedalové peníze. Přiznal se také k tomu, že je autorem dokumentů o tajné financování strany.