Šestaosmdesátiletý Raúl Castro oznámil, že prezidentský mandát obhajovat nechce. Ale tím, že hodlá setrvat v čele komunistické strany až do příštího sjezdu, naplánovaného na rok 2021, si podle expertů ponechává možnost ovlivňovat chod státu.

Raúl Castro se na vrchol státní rady dostal v roce 2006, kdy ho pověřil vykonáváním funkce jeho bratr Fidel, který už měl v té době vážné zdravotní potíže. Fidel Castro reprezentoval kubánský režim od jím řízené revoluce v roce 1959 až po rezignaci v únoru 2008.

Ilustrační foto
Vědci možná odhalili, co stálo za poškozením sluchu havanských diplomatů

Současný hlavní kandidát na prezidentskou funkci, první viceprezident Miguel Díaz-Canel, prohlásil, že míní pokračovat v mírných ekonomických reformách – tak, aby zůstal zachován monopol komunistů. S odkazem na kubánská média to uvádí agentura DPA.

Zvolení Díaze-Canela by znamenalo výrazné omlazení. Viceprezident se narodil až po komunistickém převratu a od Castra ho dělí téměř 30 let. Opozice však od tohoto politika nečeká žádné výrazné snahy o demokratizaci Kuby. Nedoufá ani v propuštění politických vězňů.

Raúl Castro
Castro kritizuje Trumpa. Je to nezodpovědný štváč, říká

Kromě Díaze-Canela patří k možným kandidátům ministr zahraničí Bruno Rodríguez nebo ekonom Marino Murillo. Tato tři jména dohromady tvoří nejvlivnější trojici zástupců kubánské komunistické strany.

Nového lídra zvolí kubánský parlament nejspíše ve čtvrtek.

Nejstarší syn někdejšího kubánského vůdce Fidel Castro Díaz-Balart (uprostřed).
Nejstarší syn bývalého kubánského vůdce Fidela Castra spáchal sebevraždu