"Rádi bychom měli krytí ze vzduchu, leteckou podporu a vojáky v terénu, kteří by s námi koordinovali svoji činnost," prohlásil velitel Mazlum Kobani. Ten předtím na blíže neurčeném místě na základně na severovýchodě Sýrie jednal se zástupci americké armády.

Američtí vojáci v Sýrii
Vojska USA se ze Sýrie stáhnou do konce dubna. Plán na ochranu Kurdů stále chybí

Podle Kobaniho se vedly diskuse o tom, že nejspíš francouzští a britští vojáci by je v Sýrii i nadále podpořili. On ale zdůraznil, že chce, aby zůstala alespoň část příslušníků americké armády, kterých je nyní v zemi přes 2000. "Američtí vojáci musejí zůstat po našem boku," řekl velitel SDF novinářům prostřednictvím tlumočníka.

Američané rozhodnutí nezmění

Americký generál Joseph Votel, který velí americkým silám na Blízkém východě, v Perském zálivu a severní Africe, po jednání s Kobanim řekl, že Američané se nadále řídí rozhodnutím prezidenta Donalda Trumpa, který loni v prosinci oznámil, že chce ze Sýrie stáhnout všechny americké vojáky.

"Rozumíme, co chtějí, abychom udělali, ale tímto směrem se nyní neubíráme," uvedl Votel. Představitelé americké armády i zpravodajských služeb už dříve varovali, že samozvaný Islámský stát může opět nabýt na síle, jestliže se arabsko-kurdské koalici nepodaří vytrvat v neustálém vojenském tlaku na tuto teroristickou skupinu.

Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan v Paříži
Erdogan jednal po telefonu s Trumpem. Řešili bezpečnost Kurdů v Sýrii

Kurdy vedená koalice SDF za přispění amerických náletů vede ofenzivu proti posledním jednotkám radikálů z IS, které se opevnily v enklávě okolo syrské vesnice Baghúz, ležící na východ od řeky Eufrat u hranic s Irákem.

Hrozbu představuje Turecko

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová o víkendu prohlásila, že se syrští Kurdové na prahu vítězství nad IS nesmějí stát novými oběťmi syrského konfliktu.

"Oznámení Spojených států se (ze Sýrie) stáhnout zamíchalo kartami a vytvořilo v regionu nové rozložení. Nikdo neví, jaké uspořádání z toho vzejde," uvedla ministryně v listu Le Parisien.

"Naší úlohou je udělat vše pro to, aby se bojovníci SDF nestali oběťmi. Naši partneři v terénu toho udělali hodně. Ohromně jim dlužíme," zdůraznila v narážce na skutečnost, že kurdští spojenci ze SDF se po odchodu amerických vojáků mohou ocitnout v přímém ohrožení intervencí Turecka na severovýchodě Sýrie a že důsledky odchodu amerických vojsk nejsou zdaleka vyřešeny.

I velitel Mazlum Kobani v této souvislosti varoval před "novou genocidou" na území ovládaném SDF v případě, že by Spojené státy a jejich spojenci nedosáhli žádné dohody s Tureckem. Kobani Trumpovi poděkoval za to, že veřejně oznámil svůj záměr ochránit SDF. "Chci, aby své slovo dodržel," dodal nicméně.

Boje v Sýrii
Američané stahují ze Sýrie vybavení. Obrněná vozidla se přesouvají do Iráku