„Soud odmítá žalobu podanou Slovenskem a Maďarskem proti navrhovanému mechanismu povinného přerozdělování žadatelů o azyl,“ píše se v tiskové zprávě soudu.

Maďarsko a Slovensko argumentují, že došlo k procedurální chybě a že zavedení kvót není adekvátním řešením migrační krize. Podle odpůrců tohoto řešení kvóty nefungují. Česko a Polsko se k žalobě nepřipojily, jelikož podle premiéra Bohuslava Sobotky nemá žaloba smysl.

„Evropský soud potvrdil, že solidarita je klíčovým principem azylové politiky. Všechny státy musí splnit své povinnosti, je šílené, že některé státy s tím zaostávají. Evropská komise by rovněž měla sledovat plnění kvót Maďarskem, Českou republikou a Polskem,“ prohlásila mluvčí soudu Ska Keller.

Olympijský stadion v Montrealu
VIDEO: Uprchlíci se stěhují z USA do Kanady. Ta pro ně staví tábory

Podle schématu přerozdělování uprchlíků bylo zatím přemístěno 28 tisíc lidí ze 160 tisíc, kteří v zemích EU zažádali o azyl. Nejvíce žádostí o azyl bylo v celé EU evidováno v roce 2015 - 1,3 milionu žádostí, z toho přibližně 1500 bylo v Česku.

EU prohlašovala, že systém kvót je závazný pro všechny státy. Proti nim hlasovaly Maďarsko, Česko, Slovensko a Rumunsko.

Migrační krize v Evropě vrcholila létě 2015, kdy EU přijala dvě opatření o přerozdělení uprchlíků. Maďarsko a Slovensko apelovalo na Evropský soud, aby zrušil druhé rozhodnutí o řešení migrační krize, při kterém mělo být přerozděleno na 120 tisíc žadatelů o azyl, píše se dále v tiskové zprávě soudu.

Minulý rok v červnu Evropská komise oznámila žalobu proti České republice, Maďarsku a Polsku pro nesplnění povinností vyplývající z druhého rozhodnutí.

Na to, kolik měly jednotlivé státy EU žádostí o azyl se podívejte zde. Například Maďarsko v roce 2015 evidovalo 177 tisíc žádostí o azyl, nevyhovělo ale ani jedné.

Podrobnosti připravujeme.

Poslanecká sněmovna 6. září v Praze rozhodovala o zbavení imunity kvůli kauze Čapí hnízdo u poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.
Čapí hnízdo: Sněmovna vydala poslance Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání