Devatenáctiletý Jonny Byrne se utopil v noci na neděli, když opilý skočil do řeky v severoirském hrabství Carlow. Mladík podle svých blízkých doplatil na to, že se pokoušel uposlechnout výzvu jiného účastníka hry NekNomination. V této mnohdy riskantní zábavě, jejíž původ podle britských médií sahá do Austrálie, provádějí většinou mladí lidé věci, k jimž je vyzvou jejich „přátelé" z komunitních sítí.

Hra, která se začala šířit teprve v několika posledních měsících, má dvě podmínky: její účastník je pod vlivem alkoholu a natočí svůj výkon na video. Poté může ke stejnému kousku vyzvat další dva lidi. „Lidé si myslí, že je to zábava… ale mého syna to stálo život," prohlásil mladíkův otec Joe Byrne.

V Česku se hra neobjevila

Jeho rodina prostřednictvím médií vyzvala mladé lidi, aby se do hry nepouštěli. Provozovatelé stránek, na nichž hra v Británii běžela, poté podle BBC souhlasili s tím, že ji zablokují. V Česku se podle dostupných informací podobná hra zatím neobjevila.

Podle médií zemřel kvůli této hře nejméně jeden další člověk v Irsku a v ohrožení byly životy dalších mladých lidí, kteří se opilí vrhli do řeky nebo třeba do odpadní nádrže.

Irská ministryně pro záležitosti dětí Frances Fitzgeraldová prohlásila, že hra představuje pro mladé lidi velké nebezpečí, neboť ty, kteří se do ní odmítnou zapojit, vystavuje riziku posměchu.