Počet těch, kteří z města prchají, se ale postupně zvyšuje s tím, jak se irácké jednotky blíží k obydleným místům. K těm nejhustěji osídleným se zatím nedostaly.

Radikálové z takzvaného Islámského státu (IS) v Mosulu podle svědků stále prosazují svůj výklad islámu. Na jedné křižovatce vystavili ukřižovaná těla pěti mladých mužů, kteří podle IS předávali informace nepříteli. IS tak dává občanům Mosulu najevo, že je stále pánem situace, i když už přišel o část území na východě města.

V Mosulu je podle odhadů asi 1,5 milionu civilistů, uvedla agentura Reuters. Proti radikálům stojí koalice irácké armády, policie, kurdských a šíitských milicí o síle 100.000 lidí. Mosul je téměř obklíčen a irácké speciální jednotky už vstoupily do východních předměstí.

Klidnější situace

Podle telefonických výpovědí civilistů byl Mosul v úterý klidnější než v minulých dnech, což lidem umožnilo dokoupit potraviny, a to i ve čtvrtích, v nichž se minulý týden bojovalo.

"Vyjel jsem autem poprvé od začátku bojů ve východních čtvrtích. Viděl jsem několik členů jednotky hisba, kteří kontrolovali, zda mají muži plnovous a jak jsou oblečeni, a pátrali po kuřácích," řekl agentuře Reuters jeden obyvatel Mosulu. Hisba je policejní oddíl, který kontroluje dodržování pravidel morálky, jak ji prosazuje IS. K nařízením patří zákaz kouření, zásady pro zahalování žen a zákaz nošení západního oděvu pro muže. Oddíl hisba se pohybuje v automobilu označeném zvláštním logem. "Na deset dní zmizeli, ale teď se zdá, že chtějí ukázat, že jsou stále zde, zejména na východním břehu" Tigridu," řekl občan Mosulu.

Irácká armáda přiznala, že má ve městě lidi, kteří poskytují informace o pozicích členů IS a pomáhají navigovat letecké operace spojenecké koalice. Vystavení ukřižovaných těl ve východní části Mosulu má být zřejmě varováním pro všechny, kdo chtějí pomáhat irácké armádě. Členové IS pátrají po informátorech i kontrolou SIM karet z mobilních telefonů. "Šel jsem si vyzvednout penzi jako obvykle a úředník mi ji odmítl vydat, dokud mu nepředám svou SIM kartu. Jednal podle instrukcí" IS, řekl pětašedesátiletý abú Alí.

Zklidnění situace na východě Mosulu Reuters přičítá tomu, že speciální jednotky minulý týden při vstupu do města narazily na prudký odpor radikálů a od té doby nepostoupily. Podle svědků se teď doprava na východě města vrátila téměř k normálu a otevřena jsou i tržiště.