Pokud se to potvrdí, bude to největší tragédie českých lyžařů v zahraničí za posledních více než pět let. Skialpinisté byli podle médií před hrozbou lavin osobně varováni.

„Domníváme se, že to jsou Češi, musí se to ještě formálně potvrdit," řekla mluvčí tyrolské policie Marlies Zoglauerová. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová sdělila, že se stoprocentní jistotou určí národnost a totožnost obětí až policejní složky na místě neštěstí.

Český velvyslanec v Rakousku Jan Sechter v České televizi řekl, že případ na místě řeší český honorární konzulát v tyrolském městě Wattens.

Sněhový zával

Část skialpinistů zřejmě patřila k výpravě, kterou organizoval přední český freerider Robin Kaleta. Ten v telefonickém rozhovoru sdělil, že je v Česku a že přesné informace nemá. „Já jsem tam nebyl, bylo tam víc skupin, byl tam i náš kemp, ale bohužel nevím nic přesnějšího," řekl Kaleta. Dodal, že zřejmě v neděli bude mít k dispozici potřebné údaje včetně rozboru lavinové situace, takže bude schopen určit, jaká se stala chyba.

List Tiroler Tageszeitung uvedl, že lavina zasáhla dvě skupiny českých skialpinistů, kteří v počtu 17 lidí stoupali z chaty Lizumer Hütte v nadmořské výšce 2019 metrů na takzvaný Geier, horu ve výšce 2800 metrů nad mořem. Tamní terén je prý náchylný k lavinám, neboť svahy mají sklon kolem 30 stupňů.

Kaleta nicméně řekl, že jeho skupina se pohybovala na svahu o sklonu do 30 stupňů a během výstupu prováděla lavinové testy, které na nebezpečí neukazovaly. „Vypadá to na velmi nešťastnou náhodu," řekl. Dodal, že zhruba do výšky 2300 metrů nad mořem platil druhý z pěti stupňů lavinového nebezpečí, což značí mírné nebezpečí. Ve vyšších oblastech či na prudkých svazích je vyhlášen třetí stupeň, tedy velké riziko.

Kaleta také uvedl, že na chatě Lizumer Hütte má nyní svého známého, který se v neděli vydá do oblasti pádu laviny, aby zde provedl lavinové rozbory a vše zdokumentoval. Získané údaje pak poslouží k objasnění tragédie.

Několika lidem se ze sněhového závalu podařilo za pomoci vlastních sil vyprostit, další zachránila horská služba. Podle informací českého ministerstva zahraničí byli zraněni tři lidé, zbylým se podařilo vyváznout bez úhony.

Neštěstí se stalo ve Wattenbergu v Tuxských Alpách východně od Innsbrucku. Lavina se uvolnila ve 12:30 a byla dva kilometry široká a až pět metrů vysoká, uvedla policie. Událo se to v místě, které je vyhrazeno pro výcvik rakouských vojáků. Pokud zde vojsko necvičí, je oblast volně přístupná, uvedla APA.

Lavinové nebezpečí

V oblasti panuje zvýšené lavinové nebezpečí, o kterém byli Češi podle místního hoteliéra osobně i informací na chatové nástěnce informováni. Podobnou informaci zveřejnila i rakouská stanice ORF. „Celkově byla naprosto nebezpečná situace, kterou Češi, bohužel ignorovali," uvedl reportér ORF. O vysokém nebezpečí lavin v Tyrolsku hovořil i český velvyslanec.

Jedna ze skupin na chatě před výstupem na Geier přenocovala, ta druhá se k ní později přidala. Horský záchranář Martin Waldhart řekl, že Češi se pohybovali v naprosto rizikové zóně, ačkoli byli od hoteliéra opakovaně varováni.

Do hledání lyžařů se zapojili záchranáři z několika středisek s pátracími psy. Na místo bylo vysláno asi pět helikoptér, mimo jiné i jedna vojenská.

V Tyrolsku panuje zvýšené lavinové nebezpečí. Do 14:00 SEČ horská služba v této rakouské spolkové zemi zaznamenala devět sněhových sesuvů. Portál unsertirol24.com uvedl, že při nich byli zachyceni sněhovou masou tři lidé, všichni vyvázli s lehkými zraněními.