Verdikt, proti kterému se politička odvolá, přišel jen pár dní po druhém kole komunálních voleb, v nichž extrémní pravice zaznamenala velké zisky.

Falešné letáky konkurenční Levé strany (PG) rozdávali členové a sympatizanti FN v kraji Nord-Pas-de-Calais na severu Francie. Letáky zobrazovaly předsedu krajně levicové strany Jeana-Luca Mélenchona se slovy „Budoucností Francie jsou Arabové a Berberové z Maghribu". V dolní části byla výzva „Volte Mélenchona" ve francouzštině a v arabštině. Falešný leták byl navíc vyveden zeleně a bíle, tedy v barvách islámu.

Během televizní debaty v červnu 2012 obhajovala Le Penová letáky s tím, že jde o autentický výrok, který Mélenchon pronesl během kampaně v jihofrancouzském přístavním městě Marseille. To předseda PG sice nepopřel, označil však letáky za podvodné, protože předstíraly, že jsou oficiálním materiálem jeho strany.

Soud uznal ve čtvrtek Le Penovou vinnou z podvodu. Její právník na místě oznámil, že se odvolá.

Le Penová i Mélenchon nakonec v parlamentních volbách oba podlehli kandidátovi vládní Socialistické strany (PS). Národní fronta Le Penové si ale v komunálních volbách minulý týden v tomtéž departementu výrazně polepšila. Získala většinu na radnici města Hénin-Beaumont. V celé Francii má krajně pravicová strana šanci vládnout až v deseti dalších městech.