Na Dálný východ se o víkendu vydal premiér Dmitrij Medveděv, který prohlásil, že normalizaci situace lze očekávat až během dvou nebo tří týdnů.

Podle Medveděva je letošní rozsah lesních požárů na Sibiři bezprecedentní. „Něco podobného tu nebylo desetiletí," řekl šéf kabinetu.

Záchranáři sice mají k dispozici množství hasičských letadel a vrtulníků, práci jim však komplikuje sucho a vítr. Dešťové srážky, které by pomohly, byly v posledních dnech nevýrazné a meteorologové podle Medveděva varují, že srpen bude z tohoto pohledu „velmi, velmi složitý".

Ruský premiér při své třídenní cestě po Sibiři navštíví mimo jiné Tomsk, odkud jsou hlášeny nejrozsáhlejší požáry na rozloze zhruba 9000 hektarů.

Podle ruských úřadů se oheň pohybuje v odlehlých místech a neohrožuje větší osady. Neoficiální zdroje však zpochybňují hodnověrnost oficiálních zpráv. Ruská pobočka organizace ochránců životního prostředí Greenpeace například před týdnem uvedla, že jen v Jakutsku oheň řádí na půl milionu hektarů porostů a že situace se zhoršuje.