Podle potvrzených informací bylo na palubě 55 cestujících a sedm členů posádky. „Všichni zemřeli," uvedl vyšetřovací výbor. Úřady zahájily vyšetřování; mezi možnými příčinami neštěstí se kromě nepříznivého počasí mimo jiné zvažuje i chyba pilota. Letiště bylo přechodně uzavřeno. Prezident Vladimir Putin nařídil, aby byla příbuzným obětí poskytnuta veškerá pomoc a podpora.

Většinu pasažérů tvořili Rusové žijící v regionu, kteří se vraceli z dovolené, sdělil rostovský gubernátor. Na seznamu cestujících ale bylo i několik cizinců a také posádka byla mezinárodní: kapitán letadla pocházel z Kypru a mezi členy posádky byli občané Kolumbie, Kyrgyzstánu, Ruska, Španělska a Seychel, uvedl web RT News.

Mezi cestujícími bylo podle dosud neúplných zpráv pět až 11 cizinců. Zdroje citující informaci letecké společnosti FlyDubai mluví o třech nebo osmi Ukrajincích, jednom až dvou Indech a jednom občanu Uzbekistánu.

Agentura DPA rovněž s odvoláním na údaje společnosti FlyDubai upřesnila, že oběťmi havárie se stalo 33 žen, 18 mužů a čtyři děti.

Špatné počasí

V době havárie měly v Rostově přistát tři další stroje, byly ale odkloněny nebo se musely vrátit na výchozí letiště. Let ruské společnosti Aeroflot SU1166 z Moskvy a české společnosti ČSA OK914 z Prahy byly odkloněny do Krasnodaru, vzdáleného asi 250 kilometrů od Rostova. Letadlo společnosti Turkish Airlines z Istanbulu se vrátilo na výchozí letiště.

Mluvčí ČSA Daniel Šabík sdělil, že letadlo přistálo v Krasnodaru z toho důvodu, že letiště v Rostově už bylo uzavřené kvůli nehodě. Cestující pak byli přepraveni z Krasnodaru do Rostova autobusy. Z Krasnodaru do Prahy se letadlo v 08:30 vrátilo prázdné. „Cestující ze zpátečního letu byli překnihováni na nejbližší možný let," dodal Šabík.

Havarovaný stroj na lince z Dubaje ve Spojených arabských emirátech patřil nízkonákladové společnosti FlyDubai. Zřítil se asi 50 až 100 metrů nalevo od přistávací dráhy, když se podruhé pokoušel o přistání za situace, kdy v Rostově na Donu panovalo bouřlivé počasí s deštěm a silným větrem, které snižovalo viditelnost. Podle zprávy stanice Rossija24 chtěl pilot přerušit i osudný druhý přistávací manévr. „V okamžiku, kdy chtěl zahájit další oblet, se něco stalo a stroj se zřítil," řekl televizní zpravodaj s odvoláním na vyšetřovatele.

Ke stejnému závěru dospěli i experti na webu flightradar24, který pracuje se satelitními daty. Boeing už prý znovu začal stoupat, když najednou spadl z oblohy jako kámen.

K nehodě došlo zhruba v 1:50 SEČ. Letadlo se po dopadu na zem roztříštilo na kusy, které jsou rozptýleny do vzdálenosti 1,5 kilometru. Následně se vznítilo. Po rozednění začaly trosky vraku prohledávat týmy asi 700 záchranářů. Nalezeny byly už obě černé skříňky z letadla, uvedl Interfax.

V reakci na letecké neštěstí předseda české vlády Bohuslav Sobotka zaslal kondolenci premiérovi Ruské federace Dmitriji Medveděvovi.