„I dnes na letišti pracuje nejméně 50 stoupenců Islámského státu. Mají bezpečnostní odznak i přístup do kokpitu letadla," uvádí se v textu. Policisté dodávají, že už v minulosti o bezpečnostní odznak přišlo několik podezřelých lidí, řadě dalších však toto privilegium zůstalo.

„Poměrně dost letištních zaměstnanců velebilo útoky v Paříži," připustil mimo jiné šéf Vincent Gilles, šéf největší policejní odborové organizace v Belgii SLFP. Policisté si zároveň stěžují, že od zvýšení pohotovosti kvůli hrozbě teroristických útoků marně upozorňovali úřady na bezpečnostní nedostatky na letišti Zaventem „téměř každý den".

Naznačují přitom, že teroristé, kteří 22. března útočili v letištní hale, vyslali na místo předem lidi, kteří prozkoumali míru zabezpečení. „Někteří lidé podezřelí z toho, že se zúčastnili bojů v Sýrii, přišli na letiště jako falešní turisté. Jejich přítomnost jsme hlásili, ale nevíme, jak se s hlášením dál naložilo," píší policisté.

Stávková pohotovost

Jedním z problémů podle nich bylo i to, že u obsluhy zavazadel a v dalších citlivých sektorech letiště pracovali lidé s kriminální minulostí. Po čtvrtečním jednání s ministerstvem vnitra policejní odboráři nespokojení s úrovní nových bezpečnostních opatření vyhlásili stávkovou pohotovost.

Právě kvůli protestu policistů se zatím posunulo opětovné otevření letiště Zaventem. To má citelný ekonomický dopad na aerolinky Brussels Airlines, která má na místě centrálu – společnost uvedla, že každý den ztrácí pět milionů eur. Na jiných belgických letištích byly u příjezdu k terminálům nově zavedeny speciální bezpečnostní prohlídky, ne všichni experti to ale považují za dobrý nápad.
„Kontroly u vstupu do terminálů jsou opakem rozumných bezpečnostních opatření. Zvyšují riziko napadení, protože cestující stojící venku ve frontě se dají těžko ochránit," citoval magazín Wirtschaftswoche šéfa svazu německých letišť Ralpha Beisela.

Březnové útoky v Bruselu si podle konečných údajů vyžádaly 32 mrtvých a 340 zraněných. Kromě letiště Zaventem vybuchla nálož i ve stanici metra Maelbeek v bezprostřední blízkosti sídla Evropské komise.