Všichni mrtví jsou příslušníky proruské doněcké domobrany, vládní jednotky údajně žádné ztráty nemají. Ukrajinská armáda protiofenzívu zahájila v reakci na pondělní útok povstalců na doněcké letiště. Tvrdý zásah vojáků následoval krátce po výzvě Moskvy, aby nové ukrajinské vedení skoncovalo s válkou proti vlastnímu obyvatelstvu. Nově zvolený prezident Petro Porošenko ale dal najevo, že hodlá v „protiteroristické operaci" pokračovat.

V dramatické bitvě o letiště nasadila armáda bojové vrtulníky i bombardovací letectvo. Dnes se terminál i ranveje dostaly pod kontrolu armády. Obytné domy poblíž letiště jsou prázdné: jejich obyvatelé před střelbou utekli nebo byli evakuováni. Navzdory příměří, které podle nepotvrzených informací armáda s povstalci dojednala, se v Doněcku šíří panické zprávy o tom, že vojáci chtějí postupovat dál do centra.

Operace budou pokračovat

Město, které dosud občasné přestřelky ignorovalo, ovládl podle novinářů strach. Veřejná doprava funguje, ale autobusy a trolejbusy jezdí prázdné. Obyvatelstvo podle agentury RIA Novosti začíná shánět informace o umístění protileteckých kry­tů.

Ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema podle agentury Interfax-Ukrajina novinářům dopoledne řekl, že „protiteroristická operace" bude na východě Ukrajiny trvat do úplného zničení povstalců. „Budeme v těchto operacích pokračovat, dokud na území Ukrajiny bude jediný terorista," řekl.

ITAR-TASS s odvoláním na místní zdroje ráno napsal, že z děl, kulometů a ručních střelných zbraní pokračovalo ostřelování Slavjanska, dalšího města na východě Ukrajiny obsazeného proruskými rebely. Při dělostřelbě prý zahynuli čtyři lidé.

Ukrajinská pohraniční služba oznámila, že v noci na ukrajinské území pronikla z Ruska skupina nákladních aut, dodávek a minibusů. Pohraniční oddíl vetřelce zastavil palbou a po krátkém boji zajistil několik vozidel, která prý byla naložena samopaly, protitankovými střelami a výbušninami.

Podle ukrajinských médií dnes ráno vyhořela v Doněcku část stadionu, kde hraje tým Donbass, který je účastníkem Kontinentální hokejové ligy (KHL). Nikdo naštěstí nebyl zraněn.

Příčiny požáru, který zachvátil prostory o ploše 300 čtverečních metrů, se vyšetřují. Klub podle agentury RBK informoval, že v noci na dnešek stadion přepadla skupina ozbrojenců, která přemohla stráž, ukradla část vybavení, včetně televizorů, komunikačních prostředků a sejfu, a založila oheň.