Vědci zkoumáním mastných kyselin na úlomcích nalezených v Polsku přišli na to, že tehdejší obyvatelé dnešního Kujavsko-Pomořanského regionu sítka využívali k oddělování mléčných sraženin a syrovátky. "Přítomnost mléčných usazenin v sítkách … představuje nejstarší přímý důkaz výroby sýra," říká Mélanie Salqueová, jedna z autorek studie, která byla zveřejněna v odborném časopise Nature.

Podle dalšího z výzkumníků Petera Boguckiho výroba sýra umožnila snížit obsah laktózy, kterou většina tehdejších lidí špatně snášela.

Zbytky mléka byly dříve objeveny i na nalezištích starých až 8000 let v Turecku a Libyi, neexistuje však důkaz, že by se tam již v té době vyráběl sýr. Dosud byly nejstarším důkazem produkce sýra nástěnné malby zobrazující zpracovávání mléka, které jsou však o několik tisíc let mladší.