Loď původně plula pod vlajkou Gibraltaru, ten ji ale nedávno tohoto práva zbavil. Svou ji poté propůjčila Panama, která ji ale taktéž z lodi stahuje.

Záchranné plavidlo Aquarius
Loď Aquarius naložila dalších 47 migrantů, žádný přístav ji nechce

„Toto oznámení odsuzuje stovky mužů, žen a dětí, kteří se zoufale snaží dosáhnout bezpečí, do vodního hrobu. Zasazuje velkou ránu humanitární misi lodi Aquarius, posledního nevládního plavidla v centrálním Středomoří, které zachraňuje životy,” uvedly organizace Lékaři bez hranici a SOS Méditerranée. Charita SOS Mediterranee, pod kterou loď operuje, uvedla, že se tak stalo pod tlakem italské vlády.

Apel na evropské vlády

Organizace nyní apelují na evropské vlády, aby lodi Aquarius umožnily pokračovat v misi. Mají potvrdit panamským úřadům to, že námitky italské vlády jsou nepodložené anebo lodi okamžitě přidělit novou vlajku, pod níž by opět mohla plout.

Na palubě plavidla se nyní podle dvojice neziskových organizací nachází 58 migrantů ze dvou lodí, které se potýkaly s problémy.

Panama odebrala lodi registraci v neděli, přičemž svůj krok odůvodnila tím, že loď „nedodržuje mezinárodní právní postupy týkající se záchrany migrantů ve Středozemním moři.

Ilustrační foto
Malta zadržela další humanitární loď. Plánovala vyplout na moře kvůli migrantům

„Zatímco Panama odebrala vlajku nevládní lodi ‚Aquarius 2‘, která se tak znovu stává ‚lodí duchů‘, libyjská pobřežní stráž zachránila a vrátila do Libye přes dvě stě migrantů,“ napsal na Facebooku italský ministr vnitra Matteo Salvini, šéf protiimigrační strany Liga. 

Taxislužba pro migranty?

Ten již několikrát nazval organizaci SOS Mediterranee a další charity, které zachraňují lidi plavících se na chatrných člunech, „taxislužbou pro migranty“.

„Můžou změnit své jméno i vlajku klidně tisíckrát, ale italské přístavy těmto gentlemanům zůstanou navždy zavřené,“ prohlásil Salvini, který také v neděli popřel, že Italové na Panamu tlačili. Na sociálních sítích napsal, že ani neví, jaká je telefonní předvolba Panamy.

Záchranné plavidlo Aquarius
Humanitární loď Aquarius zakotví na Maltě. Migranty si rozdělí pět zemí EU

Jak připomněla agentura DPA, právě Malta a Itálie v minulosti zaujaly vůči humanitárním plavidlům provozovaným neziskovými organizacemi mimořádně tvrdý postoj, když pro ně uzavřely své přístavy. Zakotvit ji následně neumožnily ani další evropské země.

Organizace upozornila, že zákony neumožňují nelibyjským plavidlům vracet zachráněné lidi zpět do Libye, jelikož tato země není považována za bezpečnou. Lidé zachránění v mezinárodních vodách mají být podle ní převezeni do nejbližšího bezpečného přístavu.

Humanitární loď Aquarius
Loď Aquarius plná uprchlíků pluje Středomořím. Nikdo je nechce