Kozlovskis v televizním rozhovoru tvrdil, že by mělo jít o opatření proti přílivu uprchlíků, kteří se přes Lotyšsko snaží dostat hlavně do Skandinávie. Posílit hranici s Ruskem je podle ministra rozumnější a více se vyplatí, než se pokoušet běžence chytat a následně vracet do země, odkud se do Lotyšska dostali, a mezitím vydržovat žadatele o azyl na státní náklady.

Od začátku roku bylo za nezákonné překročení hranic podle lotyšských úřadů zadrženo 239 běženců, převážně Vietnamců, a padesátka převáděčů, z poloviny Lotyšů, z poloviny Rusů. Uprchlíků je letos už více než loni za celý rok, když počet zadržených migrantů oproti předchozímu roku stoupl na trojnásobek. Prý kvůli válce na východě Ukrajiny, která změnila trasy běženců.

Obava o bezpečnost?

Ale polská televize TVN 24 dala chystanou "zeď na hranicích s Ruskem" spíše do souvislosti s tím, že po ruské anexi Krymu a propuknutí proruského povstání na východě Ukrajiny se Lotyšsko i přes své členství v NATO obává o svou bezpečnost.

Ohrazení 276 kilometrů dlouhé hranice Lotyšska s Ruskem "může být v Kremlu považováno za provokaci", poznamenala TVN24. Dodala, že napětí ve vztazích Moskvy s pobaltskými republikami stoupá a ruský prezident Vladimir Putin připomíná Estonsku, Litvě a Lotyšsku, že ještě před 25 lety byly součástí sovětského impéria. V Lotyšsku téměř třetinu obyvatelstva tvoří Rusové.

"Zeď na hranicích s Ruskem by určitě nesnížila napětí v regionu, ale nápad ohradit se od mocného souseda může získat podporu v parlamentu," odhadla polská televizní stanice.