Macron 72letého Johna označil za "ikonu, která ví, jak jít příkladem", uvedl Elysejský palác. Státní vyznamenání mu předal při komorním ceremoniálu před dvacítkou jeho blízkých včetně manžela Davida Furnishe. Zpěvák to následně před asi 2000 přítomných na nádvoří Elysejského paláce označil za obrovskou poctu a vzkázal, že Francii miluje.

"Dostat toto vyznamenání v den svátku hudby to činí ještě výjimečnějším," řekl. "Chci využít této příležitosti, abych poděkoval vám (Macronovi) a lidem Francie za projev obrovské velkorysosti a obrovského vůdcovství. Francie v tomto roce pořádá znovunaplnění Globálního fondu pro boj s AIDS, tuberkulózou a malárií, což je instituce, kterou Francie pomohla vybudovat a která zachránila miliony a miliony životů," pokračoval John, který před více než 25 lety založil vlastní nadaci bojující proti AIDS.

Náměstek českého ministra zahraničí Jakub Kulhánek
Migraci je potřeba řešit v zemích původu, shodla se Visegrádská čtyřka

"Zápal pro hudbu a pro boj proti AIDS, to je příběh vašeho života, drahý Eltone," řekl čerstvě vyznamenanému hudebníkovi francouzský prezident. Podle Macrona mezinárodní společenství nesmí v úsilí vymýtit onemocnění způsobované virem HIV polevovat. "AIDS stále existuje, stále zraňuje a dále se šíří," citovala jej agentura AFP.

Francouzský Lyon bude v říjnu hostit konferenci Globálního fondu pro boj s AIDS, tuberkulózou a malárií, která se koná každé tři roky. V roce 2016 vybrala organizace na svoji činnost přibližně 13 miliard eur (přes 330 miliard Kč), podle Macrona je ale nyní potřeba ještě více.

"Je to jednoduché, ocitáme se ve zlomovém momentu. Protože nevíme, jestli budeme mít peníze na další tři roky. Potřebuji vás, abychom zachránili 16 milionů životů," prohlásil Macron. Zmiňovaný fond podle něj od svého vzniku v roce 2002 pomohl přežít 27 milionům lidí. John uvedl, že organizace je klíčová ve snaze "porazit nejnebezpečnější infekční onemocnění na planetě".

Ropovod Družba v Bělorusku
Organické chloridy. V části ropovodu Družba byla zjištěna nová kontaminace ropy