Rychlost větru uvnitř smrště už dosáhla nevídaných 295 kilometrů v hodině. Prvními oběťmi Irmy se stal stát Antigua a Barbuda, ostrov Svatý Martin, který sdílí Francie s Nizozemskem, francouzský Svatý Bartoloměj a Britské Panenské ostrovy. Žije na nich téměř 200 tisíc obyvatel. Do postižené oblasti vyrazily tři záchranné týmy.

Španělská věštkyně Pilar Abelová
Blamáž. Žena, která vykopala Dalího z hrobu, není podle testů DNA jeho dcerou

Podle francouzského ministra vnitra Gérarda Collomba hurikán zničil řadu budov, „včetně těch nejpevnějších“. Prefekt Svatého Martina byl nucen vyhledat útočiště, neboť jeho sídlo bylo poničeno. Zaplaveny a vyřazeny z provozu byly také hasičské stanice, ostrovy postihly rozsáhlé výpadky proudu. Úřady ohlásily první tři mrtvé. Strachují se zejména o osud několika tisíc lidí, kteří své domovy odmítli opustit.

Jádro cyklony nyní olizuje severní pobřeží čtyřmilionového Portorika. Americký prezident Donald Trump zde již vyhlásil stav ohrožení. V celém Karibiku probíhají rozsáhlé evakuace a přípravy na úder bouře. Úřady nařídily evakuaci také v okolí Key Westu na Floridě, nejjižnějšího města USA.

Tam by mohla Irma dorazit o víkendu, předpovědní modely jsou však nejisté. „Důrazně lidem říkáme, že musí uprchnout. Nemůžete tady zůstat, když se sem blíží hurikán pátého stupně,“ říká Martin Senterfitt, hlavní velitel záchranných operací v okresu Monroe na Floridě.

Zraněné děti po útoku v Sýrii
Chemické zbraně na jaře použil Asad, potvrdila OSN