Nový prezident ještě nepřevzal klíče od Elysejského paláce a Francie už myslí na další volby. Na ty červnové, parlamentní. Zdá se, že budou stejně napínavé jako ty prezidentské. Průzkumy totiž naznačují, že pokud by Macronovo hnutí kandidovalo – a to je už téměř jisté, převálcovalo by poměrně přesvědčivě pravici, levici i nacionalistickou stranu Marine Le Penové.

Francouzský premiér Manuel Valls.
Druhé kolo primárek francouzské levice: postoupil Hamon a Valls

Emmanuel Macron by měl podle týden starých zjištění v Národním shromáždění až 286 zástupců. Druzí centristé a konzervativci by se dobrali maximálně 210 mandátů. Le Penová by podle těchto průzkumů byla vděčná za nejvýš 18 poslaneckých židlí. Francouzský parlament má 577 míst, Macron by se svým čerstvě přejmenovaným hnutím La République en marche (Republiko, kupředu – pozn. red.) přiblížil k nadpoloviční většině. Že to nově zvolený prezident myslí vážně, naznačuje krok k přeměně hnutí v pevnější organizační útvar.

Valls tuší úspěch. Chce k prezidentovi

A to začíná lákat. Jako jeden z prvních se k Macronovi přihlásil bývalý premiér Manuel Valls, do loňského roku Macronův nadřízený ve vládě. Letos v lednu neuspěl v socialistických primárkách jako prezidentský kandidát proti Benoîtu Hamonovi.

Manuel Valls
Bývalý francouzský premiér podpoří v parlamentních volbách Macronovo hnutí

Teď si expremiér pospíšil s vyjádřením obdivu k Macronovi v rozhlasovém rozhovoru. V červnových volbách Macrona podpoří a navíc – vyjádřil vroucí přání vstoupit do jeho hnutí. „Přál bych si obohatit soupisku kandidátů jeho hnutí," řekl doslova v pondělí. A v úterý svůj ideový obrat zdůraznil: „Socialistická strana je mrtvá, je to za námi."

Griveaux Benjamin, mluvčí Macronova seskupení, Vallse ale zchladil. Expremiér prý zatím přihlášku nepodal a i pro něho platí stejná pravidla jako pro řadové členy. Jména 577 kandidátů oznámí Republiko, kupředu! zítra. Jestli mezi nimi bude i Vallsovo jméno, nikdo netuší.

Emmanuel Macron před svými příznivci
Zeman pogratuloval Macronovi ke zvolení, pozval ho do Česka