Elysejský palác dnes po poledni hostil premiéra Izraele Benjamina Netanjahua. Prezident Francie Macron jej dle agentury AP "přátelsky, ale důrazně" vyzval, aby obnovil mírová jednání s Palestinci. "Francie, jako většina světového společenství stojí o vznik dvou států, Izraele a Palestiny," pravil Macron.

Ilustrační foto
Izrael po čtvrtstoletí opět začal budovat osady v Palestině

"Takové je řešení izraelsko-palestinského konfliktu a Francie je připravena podpořit veškeré diplomatické úsilí v tomto směru," dodala hlava Francie. Netanjahu se k výzvě konkrétně nevyjádřil, jen garantoval "víru v dobré vztahy obou zemí".  

O nápravu izraelsko-palestinských vztahů již letos v květnu na společném setkání v Jeruzalémě usiloval Donald Trump. Konstatoval, že současné rozšiřování izraelského osídlení na okupovaných územích odporuje mezinárodnímu právu a brání ukončení izraelsko-palestinského sporu.

Gaza je deset let po uchopení moci Hamásem neobyvatelná, píše OSN

Izraelsko-palestinské mírové rozhovory jsou přerušeny od roku 2014. Jednou z hlavních překážek dohody je právě výstavba židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu, který by měl být podle původních plánů spolu s Pásmem Gazy součástí nezávislé Palestiny.

Minulý měsíc Izrael zahájil výstavbu první nové židovské osady za 25 let na Západním břehu Jordánu; dosud Izrael pouze rozšiřoval stávající osady.

Prezident Recep Tayyip Erdogan zdraví své příznivce shromážděné v Istanbulu v den prvního výročí neúspěšného puče v Turecku
VIDEO: Erdogan chce trest smrti pro odpůrce, Evropa ho nezajímá

Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma obsadil Izrael za války v roce 1967. Tato území mají spolu s Pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát, o jehož vznik Palestinci dlouhodobě usilují.

Chtějí proto, aby z Předjordánska, tedy Západního břehu, odešli všichni izraelští vojáci i osadníci. Na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě žije asi půl milionu Židů a zhruba 2,5 milionu Palestinců.