Vyznamenaní převzali příslušnou medaili a diplom a rovnoměrně si mezi sebe rozdělí finanční odměnu ve výši osm milionů švédských korun (asi 22 milionů Kč). Sedmnáctiletá Júsufzaiová je nejmladší laureátkou Nobelovy ceny za mír v dějinách.

Předseda Nobelova výboru Thorbjörn Jagland před předáním ceny prohlásil, že všechny děti mají právo na dětství a vzdělání místo nucené práce. Svědomí dnešního světa podle něj nelze vyjádřit lépe než letošními laureáty. Oba ocenění pak diplom a medaili převzali za ovací vestoje. Ty si oba ocenění vysloužili i po svých projevech, které pronesli po převzetí cen. Satjárthí hovořil o své vizi, kdy každé dítě smí být dítětem, je milováno, hraje si, chodí do školy a má sny.

Malala slíbila, že bude bojovat, dokud i poslední dítě nebude chodit do školy. „Budu pokračovat v tomto boji, dokud neuvidím všechny děti ve škole," prohlásila Júsufzaiová. Dívka však několikrát zahrála i na humornou notu. „Jsem si celkem jistá, že jsem i první nositelka Nobelovy ceny za mír, která se ještě stále hádá se svými mladšími bratry," zažertovala Malala o svém nízkém věku.

Incident vyšetřuje policie

Ceremoniál narušil mladý muž s mexickou vlajkou a fotoaparátem zavěšeným na krku, když pronikl na pódium ve chvíli, kdy ocenění pózovali fotografům s diplomy a medailemi. Během několika sekund ho ale zadržela ochranka. Policie okolnosti incidentu vyšetřuje. Podle agentury AP si tentýž muž předtím v hotelu s dívkou potřásl rukou a řekl jí, jak moc ji obdivuje.

Júsufzaiová i Satjárthí cenu dostali za to, že riskují život v boji za práva dětí. Podle Jaglanda jsou Pákistánka a Ind, muslimka a hinduista, symboly toho, co svět potřebuje: větší jednotu a bratrství mezi národy.

Na společné tiskové konferenci s šedesátiletým Satjárthím v úterý Júsufzaiová vyjádřila zklamání nad tím, že se dnešní ceremonie nezúčastní premiéři Pákistánu a Indie, jejichž vzájemné vztahy jsou dlouhodobě napjaté.

„Teď je tato cena pro mě velmi důležitá a opravdu mi dala více naděje, více odvahy a já se cítím silnější než předtím, protože vidím, že mnoho lidí je se mnou," prohlásila před slavností Malala, která poutá ze všech oceněných v Norsku největší pozornost. Spolu s oceněným indickým kolegou se už dopoledne setkala s tisícovkami norských školáků.

Ceny se předávají na výročí úmrtí Nobela

Před Nobelovým centrem se podle agentury AFP sešlo na 7000 dětí ve věku od šesti do 14 let. „Vy to možná nevíte, ale je tolik dívek a chlapců, kteří nemohou chodit do školy," řekla jim Júsufzaiová. „Ani se jim nesní o iPadu, Playstationu nebo Xboxu. Jejich jediným snem je mít školu, knihu a tužku," dodala laureátka.

Malalu se pokusili kvůli jejímu boji za vzdělávání dívek v roce 2012 zabít radikálové z hnutí Taliban, když ji vážně postřelili do hlavy. Dívka se brzy stala světoznámou celebritou; přijata byla v Bílém domě i Buckinghamském paláci a promluvila v newyorském sídle OSN. Vydala i svou autobiografii a kromě Nobelovy ceny dostala také řadu dalších ocenění. Před dnešním převzetím Nobelovy ceny za mír řekla, že chce sloužit své zemi a případně se i stát premiérkou.

V 16:30 začíná ceremoniál ve Stockholmu, kde z rukou švédského krále Carla XVI. Gustafa převezmou Nobelovu cenu laureáti na poli fyziologie a lékařství, fyziky, chemie, literatury a ekonomie.

Ačkoli jména oceněných se svět každoročně dozvídá už v říjnu, slavnostní předávání cen se koná na výročí úmrtí Alfreda Nobela.