Šéf Trumpova štábu, který se od 80. let minulého století věnuje politickému poradenství, působil na Ukrajině v letech 2007–2012. Ještě letos v květnu měl podle amerického deníku ve své kyjevské kanceláři osobní věci a nábytek. Podle ukrajinských vyšetřovatelů součástí Manafortova ukrajinského byznysu byly nezákonné machinace nezdokumentované v účetních knihách.

Ukrajinští prokurátoři navíc vyšetřují skupinu firem z daňových rájů, jejichž prostřednictvím si lidé z Janukovyčova okolí pořizovali nákladné nemovitosti včetně paláců s vlastním golfovým hřištěm a zoologickou zahradou, uvedl The New York Times. Mezi stovkami podezřelých transakcí je i dohoda o prodeji ukrajinské kabelové televize firmě, kterou dali dohromady Manafort a ruský miliardář Oleg Děripaska, blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina.

NABU uvádí, že zatím nebylo zjištěno, zda částku 12,7 milionu dolarů uvedenou ve spisech Manafort skutečně dostal. I když není vyšetřován, musel si podle prokurátorů uvědomovat okolnosti svých finančních transakcí na Ukrajině.

Útok na pověst

Manafortův advokát Richard Hibey popřel, že by jeho klient jakékoli uvedené částky obdržel. Později reagoval sám Manafort a informaci listu označil za „nepodloženou a absurdní". „The New York Times se znovu rozhodl ignorovat fakta a profesionální žurnalistiku, aby se to hodilo do jeho politickému programu. Místo čestné informace zvolil útok na mou osobu a mou pověst," sdělil Manafort.

V jeho rozsáhlém prohlášení také stojí: „Nejjednodušší odpovědí je pravda. Jsem profesionální pracovník kampaně. Je dobře známo, že pracuji v USA a pracoval jsem také v kampaních v zámoří. Nikdy jsem nepřijal nelegální platbu, jak mylně informoval The New York Times, a ani jsem nikdy nepracoval pro vlády Ukrajiny nebo Ruska. Veškerá platba za politickou práci směřující ke mně byla pro celý politický tým – pro zaměstnance kampaně (místní a zahraniční), byla za sondáže a výzkum, za zajištění celistvosti voleb a za televizní reklamu. Tvrzení, že jsem přijal peníze v hotovosti, je nepodložené, hloupé a absurdní."

Manafort tvrdí, že jeho práce na Ukrajině skončila po volbách v říjnu 2014 a že nikdo z listem dotázaných vládních představitelů netvrdil, že Manafort pochybil. Článek také nepřináší důkazy o platbě hotovosti. „The New York Times však neprozradily, že nadace Clintonových pobírala a možná stále pobírá peníze díky výhodám, kterých se jí dostávalo v době, kdy byla Hillary Clintonová ministryní zahraničí. O tom se nemluví navzdory množství důkazů, jež jsou v e-mailech, které se Hillary Clintonová pokusila skrýt," tvrdí Manafort.

Janukovyč podle The New York Times před svým útěkem do Ruska v roce 2014 zhusta využíval rad Manaforta a jeho firmy, díky nimž vyhrál několikeré volby. Během té doby se Manafort nikdy nepřihlásil na ministerstvu spravedlnosti USA, což zákon vyžaduje po osobách, které mohou ovlivňovat politiku USA ve prospěch zahraničních klientů.

Manažer volební kampaně Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové americkému listu potvrdil, že i Demokratická strana informacemi o podezřelých stycích Trumnpova týmu disponuje. „Trump musí zveřejnit veškeré informace o vztazích svých zaměstnanců a konzultantů s Ruskem," uvedl manažer Robby Mook.