Příjezd britské premiérky k sídlu kancléřky Merkelové provázely drobné problémy. Dveře limuzíny se zasekly a otevřít se je podařilo až po několika dlouhých sekundách. Merkelová následně s úsměvem Mayovou na její druhé zastávce výpravy po hlavních městech zemí Evropské unie přivítala vřelým potřesením pravicí.

Brexit. Ilustrační snímek
Británie může jednostranně zrušit brexit, potvrdil evropský soud

Hlavním tématem jednání měl být podle předpokladů brexit a dohoda mezi Velkou Británií a Evropskou unií, ani jedna z političek však nechtěla konkrétní obsah diskuse předem komentovat a tisková konference není naplánována ani po skončení setkání.

Náměstek německého ministra zahraničí Michael Roth na otázku novinářů, co může premiérka Mayová od setkání s německou kancléřkou očekávat, odpověděl: „Doufám, že si popřejí veselé Vánoce, sílu a vše nejlepší do nového roku. Je dobře, že spolu budou hovořit, ale rozhodně nemůže čekat jakékoli přísliby, že přistoupíme k znovuotevření dohody.“

Británie chce záruky

Mayová usiluje o záchranu brexitu poté, co v obavách z téměř jisté porážky odložila hlasování o osudu dohody v britském parlamentu. Hlavní překážku představuje takzvaná irská pojistka, která by podle právní analýzy dohody mohla ponechat Británii na pospas EU a vytvořit patovou situaci plnou zdlouhavých vyjednávání.

Martin Callanan z britského ministerstva pro brexit v úterý uvedl, že Mayová chce získat jistotu, že se Británie nestane vězněm dohody. „Je pro nás velmi důležité získat další právně závazná ubezpečení,“ řekl novinářům. Tiskový mluvčí britské premiérky James Slack v úterý informoval vládu, že by v případě získání záruk mělo hlasování o dohodě na půdě parlamentu proběhnout před 21. lednem příštího roku.

Jean-Claude Juncker a Theresa Mayová
Juncker odmítl jednání o nové brexitové dohodě: Už není prostor

Situaci britské premiérky však komplikují vyjádření předsedy Evropské rady Donalda Tuska a šéfa Evropské komise Jean-Clauda Junckera, podle kterých EU nehodlá znění dohody znovu otevírat a Velká Británie má na výběr dohodu přijmout, nebo odejít bez ní.

Turné po Evropě

Na úvod několikadenní série jednání se Mayová setkala se svým nizozemským protějškem Markem Ruttem, se kterým posnídala v jeho rezidenci v sídelním městě vlády Haagu. Po setkání s Merkelovou čeká britskou premiérku ještě návštěva Bruselu, kde se setká právě s předsedou EK Junckerem.

Ten na úterním setkání evropských zákonodárců ve Štrasburku prohlásil, že „není prostor pro další vyjednávání“ dohody o brexitu. Připustil však, že „pokud se to uchopí chytře, je možné vyjednat další upřesnění a obsáhlejší interpretace, aniž by se zasahovalo do dohody samotné“. Samotný dokument označil za „nejlepší možnou dohodu“.

S postojem evropských politiků souhlasí i dánský ministr zahraničí Anders Samuelsen, podle kterého by evropské země mohly být ochotné blíže upřesnit některé části dohody, ale nikoli provádět rozsáhlé změny. „Vždycky existuje možnost vysvětlit to, co je třeba,“ řekl reportérům, ale zdůraznil, že „není možné vše projednávat znovu“.

Britská premiérka Theresa Mayová
Odvrácení debaklu. Mayová odložila hlasování o brexitu v britském parlamentu