V dolní sněmovně britského parlamentu v současnosti zasedá 315 konzervativních poslanců. Aby Mayová získala důvěru a obhájila své křeslo předsedkyně, potřebovala 158 hlasů, což je prostá polovina plus jeden. To se jí podařilo s přehlem získat, přesto se 117 konzervativních poslanců vyslovilo proti ní.

Britská premiérka Theresa Mayová
Mayová ustoupit nehodlá. Konzervativci budou hlasovat o vyslovení nedůvěry

Ministr dopravy Chris Grayling výsledek komentoval slovy, že se jednalo o lekci pro premiérku i stranu, ačkoli to byla silná ukázka podpory. Zdůraznil, že Mayovou při dnešním hlasování podpořilo více poslanců než při posledním kole volby předsedy strany v roce 2016.

Angela Merkelová.
Dohoda o brexitu? Žádná další jednání o její podobě nebudou, řekla Merkelová

Z evropských politiků zareagoval na vítězství Mayové mimo jiné rakouský kancléř Sebastian Kurz, jehož země v současnosti předsedá Evropské unii. „Jsem spokojen s výsledkem dnešní hlasování ve Velké Británii. Těším se, že se zítra uvidím s Theresou Mayovou na unijním summitu v Bruselu. Naším společným cílem je vyhnout se brexitu bez dohody,“ napsal na twitteru.

Ministři jí vyjádřili podporu

Mayová měla už před hlasováním na své straně řadu výrazných osobností konzervativní strany. Byl mezi nimi i ministr životního prostředí a jeden z nejhlasitějších příznivců brexitu Michael Gove. „Stojím za premiérkou na sto procent a naléhám na každého konzervativního poslance, aby udělal to samé. Tvrdě bojovala za naší zemi a na není nikdo lepší, kdo v souladu s rozhodnutím britského lidu zajistí, že opustíme Evropskou unii,“ prohlásil.

Britská premiérka Theresa Mayová
Odvrácení debaklu. Mayová odložila hlasování o brexitu v britském parlamentu

„Dnes v noci podporuji Theresu Mayovou. Být premiérkou je v současnosti tou nejtěžší prací, jakou si můžete představit, a poslední věcí, kterou země potřebuje je dlouhý boj o vůdcovství,“ řekl ministr zahraničních věcí Jeremy Hunt.

V podobném duchu se pak vyjádřili také například ministr vnitra Sajid Javid, ministr dopravy Chris Grayling, ministr obchodu Greg Clark nebo ministr spravedlnosti David Gauke.

Brexit. Ilustrační snímek
Británie může jednostranně zrušit brexit, potvrdil evropský soud