Kontroverzní portál získal na čtvrt milionů dokumentů, které podrobně mapují fungování americké diplomacie v období mezi rokem 2004 a březnem 2010. Zhruba jedno procento z nich dokumentuje činnost amerických diplomatů v Praze a Bratislavě. Tyto depeše ale zatím přístupné nejsou.

Část ze čtvrt milionů dokumentů je evidována jako „důvěrné“ nebo „tajné“. Depeše označené jako „přísně tajné“, což je nejvyšší stupeň utajení amerického ministerstva zahraničí, údajně mezi dokumenty v archivu WikiLeaks nejsou. Za hlavní témata média shodně označují terorismus, jaderné zbrojení a situaci v Iráku a Afghánistánu. Dokumenty zahrnují vztahy USA s Evropou, Ruskem, Čínou a zeměmi Blízkého východu.

Média, která dnes první informace přinesla, podle některých zdrojů odmítla zveřejnit údaje, které by mohly ohrozit konkrétní osoby. Zvlášť tuto poznámku zdůraznil francouzský list Le Monde.

Putin alfa samcem

Některé publikované depeše jsou značně kompromitující. Ruský premiér Vladimir Putin je například v dokumentech označován za „alfa samce“ který svou energii vybíjí na divokých oslavách s italským premiérem Silviem Berlusconim. Afghánský prezident Hamíd Karzáí je podle amerických diplomatů paranoidní slaboch, íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád je v depeších srovnáván s Adolfem Hitlerem a o libyjském vůdci se američtí diplomaté dozvěděli, že s sebou vozí jako lékařský doprovod vnadnou ukrajinskou blondýnu.

Neméně výbušné jsou i úsudky o mezinárodní politice. Francie prezidenta Nicolase Sarkozyho americké zahraniční politice spíš škodí než prospívá, britské vojenské jednotky si v Afghánistánu vedou špatně, čínské vedení organizuje útoky hackerů proti Západu, Saúdská Arábie sponzoruje Usámu bin Ládina a arabští státníci volají po vojenském útoku na Írán.

Málo úsměvů vyvolá soubor diplomatických záznamů i v newyorském sídle OSN. Američtí diplomaté mají za úkol špehovat nejvyšší úředníky světové organizace, cení se získávání jejich přístupových hesel, telefonních čísel, značek aut, ale i otisků prstů a vzorků DNA.

Odkud informace pocházejí?

Podle britského listu The Guardian informace pocházejí ze sítě americké armády Siprnet, která slouží ke snazšímu sdílení informací mezi diplomatickými a vojenskými kruhy. K síti prý mají přístup miliony vojáků.

Podle některých spekulací by tak i za únikem diplomatických depeší mohl stát bývalý analytik armádní rozvědky americký specialista vojenské tajné služby Bradley Manning, kterého americké úřady podezírají i z předchozího letošního úniku tajných hlášení z irácké a afghánské války.

Spojené státy předem některé své spojence o záměru WikiLeaks informovaly a hned po uvolnění prvních zpráv únik diplomatické korespondence odsoudily.

„Zprávy zasílané diplomaty do Washingtonu ze své povahy představují otevřené a často neúplné informace. Nejsou vyjádřením politiky, ani pokaždé nemají vliv na definitivní politická rozhodnutí,“ uvedl Bílý dům. Zveřejněné informace podle něj nicméně mohou hluboce ovlivnit americké zájmy ve světě, ale i zájmy spojenců USA.

The Guardian dnes zveřejnil seznam témat a zemí, které soubor diplomatických depeší zahrnuje. Vyplývá z něj, že jeho součástí je i 1271 hlášení z velvyslanectví USA v Praze a 1172 kabelogramů z americké ambasády v Bratislavě. Jejich obsah by měl být dostupný v příštích dnech.

Vzhledem k tomu, že většina hlášení pochází z posledních let, informace z pražské ambasády by se tak například mohly týkat vyjednávání české a americké strany o protiraketové obraně.

Postupné zveřejnění

Podle britského listu Sunday Telegraph WikiLeaks neumístí na internet všechny dokumenty najednou, ale bude je postupně zveřejňovat v tematických balíčcích po celý příští týden.

V první várce dokumentů by podle listu měly být informace o bývalém jihoafrickém prezidentovi Nelsonu Mandelovi, afghánském prezidentovi Hamídu Karzáím nebo o vůdcích Zimbabwe a Libye Robertu Mugabem a Muammaru Kaddáfím.

V úterý by podle deníku měly být na internet uvedeny dokumenty o Jižní a Severní Koreji a o americké věznici pro podezřelé z terorismu na základně Guantánamo. Na středu plánuje WikiLeaks zveřejnění materiálů o Pákistánu a o boji proti pirátům. Ve čtvrtek se objeví dokumenty o vztazích mezi USA a Kanadou, v pátek zprávy o korupci v Afghánistánu. Příští víkend by zveřejňování měly uzavřít balíčky informací o Jemenu a o Číně.