Pobyt v Mekkce a celý muslimský svátek zvaný hádždž by měly poutníkovi přinést vnitřní mír, navenek se realizující v hodnotách, jako je spravedlnost, rovnost, poctivost, respekt, velkorysost, laskavost, odpuštění, milosrdenství 
a empatie.

Jak nicméně poznamenávají někteří komentátoři, mezi muslimy se často objevuje pravý opak, mimo jiné dělení podle tříd či na ty majetné a nemajetné. A viditelné to bývá i během samotné pouti.

SVÁTEK DUCHA. NOC ZA ČTVRT MILIONU

Například některé hotelové pokoje stojí až 10 000 dolarů za noc (240 000 Kč). „Pouť by měla být jednoduchým, spartánským rituálem, změnila se ale v zážitek podobný Las Vegas, který si většina poutníků jednoduše nemůže dovolit," citoval list The Toronto Star Irfana Al-Alawiho, který vede muslimskou nadaci ve Velké Británii.

Kolem Ka'by, svatyně se slavným černým kamenem, k němuž se klaní čelem, vyrostly v posledním období luxusní hotely, kde sedm hvězdiček není žádná výjimka. Původní zástavba Mekky doznala za posledních 50 let značné změny. „Stará Mekka byla systematicky demolována," říká Irfan Al-Alawi, ředitel Nadace islámského dědictví. „Nové hotely a věže, nemají nic společného s islámskou architekturou."

Nejrozsáhlejší z nich, známá jako Makkah Clock Royal Tower, je obrovským komplexem. Najdete v něm nejen nejvyšší hotel světa, ale také 15 tisíc bytů a také 70 000 metrů čtverečních maloobchodních ploch všeho druhu.

Nedávné rozšíření posvátné Velké Mešity, kterou může za hodinu projít až 100 tisíc věřících, stálo asi 60 miliard dolarů.

40 TISÍC TUN ODPADKŮ ZMIZÍ V POUŠTI

Protože k posílení ducha patří i posílení těla, miliardy dolarů odevzdají poutníci za stravu. Ti, kteří prožívají svátek v nejlepších hotelech, mohou počítat s osobními číšníky, kadeřnickými a kosmetickými salony.

Vysoké náklady nese i pořadatel – tedy Saúdská Arábie. O bezpečnost poutníků se jen letos stará 
20 000 saúdskoarabských 
vojáků a policistů. I za to utratí pořadatelé značné sumy.

Luxus, konzum, davy turistů-poutníků, to s sebou nese také celou řadu negativ. Jedním z nich jsou odpadky. Jen z okolí Velké Mešity se jich denně odveze neuvěřitelných 40 000 tun! Kam? O recyklaci se taktně mlčí. Papíry, zbytky jídla, plastové láhve a ostatní se vyveze a zahrabe – do okolní pouště.