"Mnoho lidí si myslelo, že EU je v koncích kvůli brexitu. Není tomu tak: chceme psát budoucnost," prohlásil Renzi na palubě letadlové lodi Garibaldi, kde měl s Hollandem a Merkelovou společnou tiskovou konferenci.

Kromě integračních cílů hovořil i o problémech způsobených masovým přílivem přistěhovalců na starý kontinent. EU podle něho musí vyvinout větší úsilí pro to, aby zabránila příchodu nových migrantů, a má pomáhat "těm, kteří to skutečně potřebují".

Hollande na tiskové konferenci, která se konala před pracovní večeří tří státníků, řekl, že EU potřebuje po referendu o brexitu čerstvý impulz. Zdůraznil nutnost boje proti nacionalistickým tendencím v zemích EU a hovořil o potřebě ukázat jednotu. Upozornil, že evropské státy mohou mít jednotnou a soudržnou budoucnost, ale pouze tehdy, pokud EU a národní představitelé budou bojovat proti egoismu a uzavírání se do sebe. Položil důraz na hlubší integraci obrany.

Merkelová na setkání řekla, že EU "čelí obrovským výzvám". "Tváří v tvář islámskému terorismu a ve světle občanské války v Sýrii cítíme, že je potřeba více úsilí pro vnitřní a vnější bezpečnost EU," podotkla. I ona zdůraznila nutnost unijní spolupráce v oblasti obrany a výměny informací mezi tajnými službami.

Dohoda s Tureckem je nezbytná

Merkelová také upozornila, že obrana mořských hranic před imigranty sama o sobě nestačí a že dohoda o zastavení migračního toku s Tureckem je nadále nezbytná k úspěšnému boji proti pašerákům lidí. Kancléřka také řekla, že migrační problém byl v EU dosud hodně odsouván do pozadí a že ho musí společně řešit všechny země unie.

Takzvaný brexit, pro který se Britové vyslovili v referendu, Renzi již dříve označil za politickou porážku a jasné znamení, že EU se musí reformovat. Dnešní schůzka se odehrála tři týdny před summitem EU 16. září v Bratislavě, který se bude rovněž týkat budoucího směřování unie.

Dnešní třístranný summit byl uspořádán u západního pobřeží Itálie v Tyrhénském moři na ostrově Ventotene, který byl v minulosti využíván pro politické vyhnance. Všichni tři státníci zde položili květiny na hrob jednoho z otců zakladatelů EU, Itala Altiera Spinelliho.

Renzi a Merkelová se lehce dotkli i ekonomických starostí, jimž čelí Itálie, která nedávno naznačila, že by chtěla dosáhnout zmírnění podmínek rozpočtové politiky stanovených EU. Merkelová naznačila, že i v současnosti je prostor pro velkorysejší přístup k Itálii. Renzi ubezpečil, že Řím bude pokračovat ve strukturálních reformách, aby nebyly zatíženy budoucí generace.