Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění pro dnešní vydání časopisu Stern a televizi RTL.

Anketa agentury Forsa byla provedena po nedávných důležitých zemských volbách v západoněmeckém Severním Porýní-Vestfálsku, v nichž CDU zaznamenala svůj historicky nejhorší výsledek. To se odrazilo i na celonárodní oblibě konzervativců, které by nyní volilo 31 procent Němců. To je o čtyři procentní body méně než v posledním průzkumu a pro CDU/CSU to představuje nejhlubší pokles od loňského října.

„Volební debakl naštval hodně příznivců unie. Porážky v zemských volbách často vedou k takovým propadům sympatií," komentoval výsledek sondáže šéf Forsy Manfred Güllner.

Popularity Merkelové, která je předsedkyní CDU, se to ale nijak nedotklo a její obliba zůstává stabilní. Pokud by Němci přímo volili šéfa vlády, za kancléřku by ji podle tohoto průzkumu chtělo 48 procent voličů. Její v současnosti asi největší konkurentce, premiérce Severního Porýní-Vestfálska Hannelore Kraftové ze sociální demokracie (SPD) by jich hlas dalo 29 procent.

„Občané jsou s ní (Merkelovou) spokojení a nehledají žádnou alternativu," poznamenal k tomu Güllner.

Kancléřčina středopravá koalice CDU/CSU s liberální FDP by však nyní podle Forsy dala dohromady pouze 37 procent hlasů a o tři procentní body zaostává za opozičním dvojblokem SPD a Zelených. Do Spolkového sněmu by se dostala také Německá pirátská strana s 13 procenty a těsně i postkomunistická Levice, která se v poslední době výrazně propadá v přízni Němců a v současnosti by získala hlasy jen šesti procent voličů.

Parlamentní volby v Německu se mají konat příští rok na podzim.