Merkelová podle agentury AP připustila, že každý členský stát Evropské unie má své vlastní vztahy s Ruskem a že v rámci unie existují různé pohledy na to, jak s Moskvou jednat. Mnohé země jsou navíc závislé na ruských dodávkách ropy a plynu. Nicméně pokud Rusko podnikne další kroky namířené proti územní celistvosti Ukrajiny, Evropská unie bude postupovat jednotně a zavede ekonomické sankce, je přesvědčena kancléřka.

Nikdo by se podle ní neměl mylně domnívat, že různorodost názorů by mohla unii zabránit v přijetí společného postoje.

Vztahy mezi Moskvou a Evropskou unií se vyhrotily poté, co Rusko odmítlo uznat nové prozápadní vedení, které na Ukrajině vystřídalo prorusky orientovaného prezidenta Viktora Janukovyče. Moskva označila zájmy ruskojazyčné části obyvatelstva Ukrajiny za ohrožené a podpořila ruskojazyčné obyvatele Krymu, kteří se minulý měsíc v referendu vyslovili pro připojení poloostrova k Rusku. Západu tuto anexi, kterou již Rusko považuje po právní stránce za završenou, odmítá uznat.

Evropská unie, podobně jako Spojené státy, přijala sérii sankcí namířených proti konkrétním představitelům ruského vedení a svrženého ukrajinského režimu. O ekonomických sankcích však zatím rozhodnuto nebylo.