Bližší podrobnosti o včerejším jednání Merkelové (doprovázené šéfem CSU Horstem Seehoferem) se Schulzem nejsou známy.

Potenciální koaliční partneři pouze svorně uvedli, že diskuze o koalici byla "otevřená a plná důvěry", přičemž do kuloárů pronikla slova o uvolněné, konstruktivní a vstřícné atmosféře vyjednávání.

Martin Schulz
Němečtí sociální demokraté otáčejí, na nabídku spoluvládnutí slyší

Zvláště vstřícná je údajně během jednání Angela Merkelová, vítězka voleb, které se ale nedařilo od zářijového klání vyjednat podobu nové koalice se svobodnými demokraty (FDP) a zelenými. Možná koalice přezdívana Jamajka (podle barev stran) nakonec krachla kvůli liberální FDP,  ta z jednání o budoucí koalici vystoupila.

Trable velké koalice
Koalice SPD a CDU/CSU vládla v Německu po dvě předchozí období kancléřky Merkelové od roku 2013, v letošních federálních volbách však SPD skončila sice druhá, ale jen s 20,7 procenta hlasů, což představovalo prudký propad a nejhorší výsledek od roku 1949.

Lídr SPD Schulz, strany jež s Merkelovou vládla v letech 2013-2017, spolupráci s CDU/CSU bezprostředně po volbách kategoricky odmítal; ovšem časem jeho rétorika zkrotla.

„Nemusíme vládnout za každou cenu, ale ani za každou cenu ho nemusíme odmítat,“ prohlásil Schulz po listopadovém krachu "jamajky". Stranický sjezd následně vyjednávání s Merkelovu posvětil.

Postoj SPD "koalici s Merkelovou ano, ale za jasných podmínek" rezonoval i při včerejším "výkopu" vyjednávání.  

Horst Seehofer s Angelou Merkelovou
Jsem pro velkou koalici, ujišťuje bavorský premiér a šéf CSU Seehofer

Koalici ano, ale…

Zatímco CDU/CSU jasně deklarují chuť pokračovat dosavadní velké koalice, sociální demokraté zvažují i další možnosti. Ve hře je  menšinová vláda Merkelové se zelenými s podporou SPD. Kancléřka ale dříve prohlásila, že místo nestabilní vlády preferuje nové volby. 

Podle analytiků by ale nové volby mohly přinést obdobný výsledek a dokonce by mohly posílit krajní pravici Alternativa pro Německo (AfD), která zasedá v Bundestagu poprvé.

Alexander Gauland a Jörg Meuthen
Krajní pravici AfD povedou dva muži. Stranický sjezd doprovázely nepokoje

Postoj Evropy

Prodlužování jednání o nové vládě znervózňovala německé spojence, kteří Německo vidí jako pilíř stability v Evropě. K výzvám o pokračování stávající koalice se připojili i francouzský prezident Emmanuel Macron či řecký premiér Alexis Tsipras.