Hlavy států a šéfové vlád mají v Číně jednat o tom, jak podpořit slábnoucí světovou ekonomiku a ochabující globální obchod. Na programu jsou i naléhavé otázky diplomacie a bezpečnosti.

Merkelová po schůzce s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem vyjádřila naději na vyřešení sporu ohledně návštěv německých poslanců na turecké letecké základně, ze které operují i německá letadla. Tyto návštěvy Ankara zablokovala poté, co spolkový sněm přijal rezoluci označují masakry Arménů v Turecku během první světové války za genocidu. Kancléřka rovněž vidí šanci na vyřešení sporů týkajících se tureckého požadavku zrušit unijní víza pro turecké občany. Podle Merkelové by se k dohodě mohlo dospět v řádu týdnů.

G20 sdružuje 19 vyspělých a rozvíjejících se zemí světa a zástupce Evropské unie. Skupina představuje 85 procent světové ekonomiky a dvě třetiny světové populace. G20 se v tomto desetiletí stala hlavním koordinátorem světové ekonomiky místo skupiny G8, kterou tvořilo sedm vyspělých zemí a Rusko.