Merkelová se dnes ráno uvnitř prezidentského sídla v zámku Bellevue účastnila předání jmenovacího dekretu nové ministryni spravedlnosti Christine Lambrechtové. Podle agentury DPA se třásla asi dvě minuty, když vestoje sledovala prezidentův proslov. Složila si ruce před tělem, zřejmě proto, aby neztratila kontrolu. Kdosi jí nabídl sklenici vody, kterou ale odmítla. Když později přijela do Spolkového sněmu, kde nová šéfka resortu spravedlnosti skládala přísahu, působila již kancléřka dojmem, že je v pořádku.

Demonstrace AfD v Berlíně
Berlín má problém. Policisté sympatizují s AfD

Berlín v posledních dnech zažíval vlnu veder, dnes je ale příjemněji. Ještě ve středu naměřili v německé metropoli až 35 stupňů Celsia, dnes dopoledne se rtuť teploměrů zatím pohybuje kolem 18 stupňů.

Program kancléřky se nemění

Mluvčí Merkelové Steffen Seibert ujistil, že na kancléřčině programu se nic nemění. "Všechno bude podle plánu. Kancléřce je dobře," řekl. Šéfka německé vlády má před sebou cestu do Japonska na summit skupiny G20 a v neděli se vrací do Evropy na vrcholnou schůzku představitelů zemí EU. Při té má sehrát významnou roli při vyjednávání o personálním obsazení klíčových unijních postů na dalších pět let, připomíná agentura Reuters.

Čtyřiašedesátiletá Merkelová stojí v čele německé vlády od roku 2005.

Přívoz - ilustrační foto.
V Německu se na Labi srazily česká nákladní loď s přívozem. Nikdo nebyl zraněn