Megalomanský projekt stovek tisíc nových bytů však ničí realitní trh v Malajsii i Singapuru. Nové město Johor Bahru, jež sousedí se Singapurem, by se mohlo stát novým čínským Šen-čenem, který těží z blízkosti Hongkongu.

„Tento čínský hráč, jenž staví po tisícovkách bytů najednou, tady všechny vyděsil," stěžuje si na čínskou konkurenci Siva Shanker, bývalý prezident malajského svazu realitních makléřů. „Jen bůh ví, kdo všechny byty koupí a kdy to bude hotovo. Ještě větší otázkou je, kdo tam bude bydlet?"

Region je pro čínské firmy zajímavý pro bezprostřední blízkost Singapuru, obchodního centra jihovýchodní Asie.

Čtyři Central Parky a půl milionu bytů

Z velikosti projektu se tají dech. Forest City se má rozprostírat na čtyřech umělých ostrovech v moři a má mít kapacitu pro 700 tisíc lidí na ploše čtyřikrát větší, než je rozloha newyorského Central Parku. Stavba začala letos v únoru a zatím bylo podle firmy prodáno osm tisíc bytů. V obchodní zóně Iskandar Malaysia okolo města Johor Bahru jde o největší projekt ze všech.

Dalších až 60 developerů může přidat půl milionu bytových jednotek, uvedla agentura Bloomberg. Příliv nové výstavby stlačil ceny bytů za metr čtvereční meziročně o deset procent, uvedla konzultační firma CH Williams Talhar & Wong.

„Číňané jsou přitahováni nižšími cenami a blízkostí Singapuru," říká k investiční mánii Alice Tan z firmy Knight Frank. „Teprve se uvidí, zda stoupající nabídka bydlení může být v následujících pěti letech absorbována trhem," dodala.

Vysoké nájmy vyhánějí firmy ze Singapuru

Před deseti lety se Malajsie rozhodla využít atraktivity Singapuru a začala budovat oblast Iskandar, protože vysoké ceny nemovitostí i pronájmů komerčních prostor v Singapuru nutí firmy, aby se stěhovaly do okolí. „Čínští developeři to vidí jako příležitost a Iskandar je láká jako čínský Šen-čen před deseti lety," vysvětlil Jonathan Lo, manažer z CH Williams Talhar & Wong.

Strach z pádu cen

Panují obavy, aby Malajsie developerský nápor zvládla s tím, že její situace není stejná jako čínské pobřeží u Tchaj-wanu nebo Hongkongu před deseti lety. Tempo investic zpomaluje, prodeje bytů také klesají. „Mám velké obavy. Protože trh se dostává do stagnace. A pokud půjde dolů Johor, půjde dolů i celá Malajsie," obává se bývalý realitní makléř Siva Shanker.

Více na dotyk.cz