Kamión s mrazírenským návěsem byl původně zaparkovaný na skladišti v městě Tlaquepaque, tedy několik kilometrů jižně od Guadalajary. To však minulý čtvrtek místní úřady zavřely, protože bylo postaveno bez povolení. Následně se kamion přesunul na nezpevněnou cestu v městě Tlajomulco, kde vyvolal protesty místních obyvatel. Nyní proto stojí v průmyslové oblasti nedaleko kanceláře místního státního zástupce. 

 „Ovlivňuje to naše děti, příšerně to páchne a čím déle to tu zůstane, tím to bude horší,“ popsala neúnosnou situaci pro agenturu Reuters obyvatelka jednoho z guadalajarských předměstí Patricia Jiménezová.

Drogová válka v Mexiku si každý rok vyžádá tisíce obětí
Na dětské party v Mexiku došlo k masové vraždě, ozbrojenci zabili 11 lidí

Podle místních úřadů sice chlazení pomáhá zpomalit rozklad těl, některé z mrtvol však pocházejí z tajných hrobů a proto se již rozkládají. „Takovéto nakládání s mrtvými těly je chybou. Nejen, že zápach obtěžuje lidi v sousedství, ale rovněž způsobuje bolest rodinám obětí. Ti lidé by si zasloužili řádný pohřeb,“ uvedl inspektor komise pro lidská práva Javier Perlasco s tím, že ve voze by mohlo být až 157 mrtvol.

Rekordní nárůst kriminality

Jak upozorňuje britský list The Guardian, mexické márnice přestaly zvládat příval čerstvých mrtvol. Během prvních sedmi měsíců letošního roku zaznamenaly místní úřady 16 339 vražd, což představuje meziroční nárůst o více než sedmnáct procent. Jen v červenci se přitom v zemi stalo 2 599 vražd, což je nejvíce od roku 1997, kdy byly v zemi zavedeny oficiální statistiky kriminality.

„Každý den nalézáme na nejrůznějších místech nová těla. Jedná se například o lidi zastřelené na ulici či pohřbené v tajných hrobech,“ dodal Perlasco. Nejen podle něj přitom místní úřady případy utajených hrobů mnohdy ani nevyšetřují, protože se jim zoufale nedostává prostor, kam by mohly nalezená těla dát.

S nárůstem kriminality v Jaliscu je spojován zejména gang známý jako Jaliský kartel nové generace (CJNG), který tvoří několik nepřátelských frakcí. O moc a výsadní postavení v obchodu s drogami se CJNG mimo jiné přetahuje s nechvalně proslulým kartelem Sinaloa, jehož boss Joaquín Guzmán sedí od loňského roku v americkém vězení.

Drogová válka v Mexiku si každý rok vyžádá tisíce obětí
Gangy propašovaly zbraně za zdi mexické věznice. Vyřídili si účty