"Jsme pro to, abychom migraci řešili v zemích původu, v tranzitních zemích a nikoliv její důsledky. Odmítáme povinné relokace," uvedla Saková. Dodala, že čtveřice středoevropských států podporuje zachování schengenského prostoru volného pohybu osob a ochranu jeho vnějších hranic.

Brexit. Budova britského parlamentu. Ilustrační snímek
Summit EU v Bruselu: Dohoda o brexitu se měnit nebude, vzkazují evropští lídři

Českou republiku na schůzce zastupoval náměstek ministra vnitra Jakub Kulhánek. "Model povinného přerozdělování (migrantů) se ukázal jako nefunkční. Migraci musíme řešit na vnější hranici," řekl.

Polská ministryně vnitra Elžbieta Witeková uvedla, že hrozba migrační vlny se v současnosti týká regionu západního Balkánu a oblastí Středomoří.

Aktivní pomoc na západním Balkáně

"Aktivní pomoc států V4 na západním Balkáně je takovou naší výkladní skříní, jak můžou státy V4 aktivně přispívat k tomu, že se řeší migrační krize," řekl Kulhánek. V regionu pomáhali střežit hranice EU i čeští policisté.

Podle Kulhánka se Česko během svého nadcházejícího předsednictví ve V4, které přebírá od Slovenska, chce zaměřit i na oblast migrační a azylové politiky, dále na kybernetickou kriminalitu a na boj proti drogové kriminalitě. Ministr dodal, že Česko se bude snažit přispět k tomu, aby EU dojednala efektivnější ochranu vnějších hranic a rovněž opatření v oblasti návratové politiky.

Německá kancléřka Angela Merkelová (vpravo), francouzský prezident Emmanuel Macron (druhý zprava), lucemburský premiér Xavier Bettel (třetí zprava) a český premiér Andrej Babiš (čtvrtý zprava za stolem) na summitu EU v Bruselu
Lídři EU se na obsazení funkcí neshodli. Znovu se sejdou na konci června