"Nechceme opomenout nic, co by tento případ mohlo pomoci vyřešit," oznámili saský policejní šéf Horst Kretzschmar a vrchní prokurátor Klaus Rövekamp. Vypsáním půlmilionové odměny za tip vedoucí k pachatelům dělají podle nich vyšetřovatelé "důležitý krok k tomu, aby se obyvatelům svobodného státu (Sasko) a návštěvníkům Grünes Gewölbe vrátily ukradené kusy státního pokladu" a také k dopadení zlodějů.

Ukradený šperk.
Šperky z Drážďan jsou pro zloděje bezcenné. Hrozí ale přetavení kovů

V případě, že policie získá více informací, díky nimž pachatele chytí a lup najde, bude částka rozdělena podle jejich významu, vysvětlil deník Bild. Veřejnost dosud poskytla vyšetřovatelům přes 340 upozornění včetně pěti desítek fotografií a videozáběrů. Policejní mluvčí ale uvedl, že průlomová informacemi mezi nimi dosud nebyla.

DPA poznamenala, že vyšetřování běží na plné obrátky. Tým, jehož úkolem je případ objasnit, má nově 40 členů a vyšetřování převzalo drážďanské oddělení prokuratury pro organizovanou kriminalitu.

Zámek znovu otevřeli

Drážďanský Rezidenční zámek, ve kterém Grünes Gewölb sídlí, je od středy opět otevřen veřejnosti, prostory klenotnice jsou ale stále uzavřeny, neboť zde dosud pracují kriminalističtí technici. Ti se zajišťováním stop a dokumentací již ale končí a muzeum plánují opustit v pátek dopoledne.

Německá média se nadále věnují možnému osudu šperků. Odborník na problematiku krádeží uměleckých předmětů Willi Korte v rozhovoru s DPA řekl, že na návrat nepoškozených šperků existuje jen malá naděje. "Velmi se obávám toho, že kameny budou vytrhány a samostatně rozprodány," uvedl s tím, že mohou zamířit do Jižní Ameriky, Asie či do východní Evropy.

Vykradená klenotnice Grünes Gewölbe
Miliardová krádež. Zloději vyloupili historickou drážďanskou klenotnici

Na rozdíl od pracovníků muzea a saských státních sbírek si Korte myslí, že šperky je možné prodat, a to obzvláště tehdy, pokud je zloději nabídnou za zlomek jejich reálné ceny. I to se ale podle něj zlodějům vyplatí.