V troskách malajského boeingu, který se minulý čtvrtek zřítil na východě Ukrajiny, zahynulo 298 lidí, velké množství z nich byli Nizozemci. Podle USA a dalších západních zemí důkazy stále více naznačují, že stroj sestřelili proruští separatisté, zřejmě s ruskou pomocí. Moskva to odmítá a tvrdí, že odpovědnost nese vláda v Kyjevě.

O věci dnes opět jedná Rada bezpečnosti OSN. Všechny strany se shodují na potřebě nestranného vyšetření nehody. Místo pádu letadla však ovládají právě proruští separatisté a přístup k troskám je tak pro mezinárodní vyšetřovatele velmi komplikovaný.

Už minulou středu večer, tedy ještě před tragédií letu MH17, summit EU rozhodl o zpřísnění sankcí vůči Rusku. Nově se budou moci týkat také firem, které finančně či materiálně podporují kroky podkopávající nebo ohrožující ukrajinskou suverenitu, celistvost a nezávislost. Šlo o reakci na fakt, že Moskva a proruští separatisté nesplnili ani jeden ze čtyř konkrétních bodů, které žádala předcházející vrcholná unijní schůzka.

Na právní definici rozšířené podoby sankcí se velvyslanci unijních zemí shodli už v pátek a tak by se ministři mohli v úterý bavit už o prvním seznamu konkrétních jmen. Ten má být podle požadavků summitu hotov do konce tohoto měsíce. Nyní by mohl být rozšířen více než se původně plánovalo.

Premiéři a prezidenti unijních zemí ale také ministrům doporučili zvážit, zda by se protiruské sankce neměly začít týkat těch, kdo poskytují finanční a materiální podporu osobám, které rozhodují o směřování ruské politiky. Státy s tvrdším přístupem nyní míní, že by tak bylo možné mířit přímo na okolí ruského prezidenta Vladimira Putina.

Především Británie, ale také Polsko a pobaltské státy v posledních dnech v reakci na zničení malajského letadla začaly hovořit o výraznějším přitvrzení sankcí.

Například britský premiér David Cameron dnes prohlásil, že neštěstí je příležitostí pro Putina, aby změnil postoj k Ukrajině a tamním proruským povstalcům. "Pokud v této věci (Rusko) přístup k Ukrajině nezmění, pak bude muset Západ zásadně změnit postoj k Rusku," dodal.

O případných opatřeních jdoucích výrazně nad rámec nynější podoby sankcí by ale zřejmě měli opět rozhodovat nejvyšší představitelé unijních zemí. Podle diplomatů tak není v tuto chvíli vyloučen ani narychlo svolaný mimořádný summit EU v příštích dnech.