Unijní státy se liší v pohledu na budoucnost Asada. Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka by se syrský prezident měl účastnit vyjednávání o ukončení násilí v Sýrii, ale dlouhodobě zemi vést nemůže.

Francie prosazuje co nejrychlejší Asadovo odstoupení, Británie s ním nehodlá počítat pro budoucnost, ale připouští možnost jednat o tom, kdy byl měl odejít.

Ministr Zaorálek řekl, že unie musí svůj postoj k Damašku sjednotit. „Není možné, abychom měli dvě pozice. Řešení musí být v nějakém kompromisu," řekl. Možná by tak podle něj měla být diskuse o podmínkách, za jakých by mohl Asad sehrát po určité přechodné období třeba jen omezenou roli.

Eskalace konfliktu

Unijní ministři se shodli v tom, že Rusko musí své vojenské operace omezit výhradně na IS a teroristy. V závěrečném prohlášení upozornili, že vojenská eskalace syrský konflikt prodlužuje, podkopává snahy o politické urovnání, zhoršuje humanitární situaci a zvyšuje radikalizaci. „Naším cílem by mělo být konflikt uklidnit," uvedli ministři.

Také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se domnívá, že Rusko přispívá k prodloužení syrského konfliktu. „Je problém, že se Rusko nezaměřuje na boj proti IS, ale že bojuje také proti skupinám umírněné opozice a že podporuje Asadův režim. To válku jen prodlouží," řekl.

Rusko nadále popírá, že jeho letadla míří i na umírněnou opozici. Jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Moskva vyjednává s Rijádem a USA a že se názory sbližují. USA prý ale odmítají s Ruskem sdílet informace o pozicích IS. Rijád doporučil Moskvě, aby se připojila k už existující koalici, která v Sýrii bojuje od loňska. Ruská intervence podle něj přivede Sýrii k sektářskému konfliktu, do nějž vstoupí extremisté.

Podle ruského ministerstva obrany ruská letadla v uplynulých 24 hodinách zaútočila na více než 50 cílů radikálů v západních provinciích Homs, Hamá, Idlib a Latákíja. IS prý dochází munice a začíná mít problémy s jejím doplňováním. Podle syrských ochránců lidských práv jsou pozemní boje velmi těžké v Hamá a jde v nich o ovládnutí dálnice spojující západosyrská města.

Západní koalice nemá na rozdíl od Rusů pro pozemní boj dostatek spojenců. Mezi nejspolehlivější patřily kurdské milice YPG. Jejich zástupci dnes oznámili, že se tyto oddíly připojují k širší koalici arabských povstalců, jejichž organizace si říká Demokratické síly Sýrie. Patří k nim kromě jiných většina jednotek Syrské svobodné armády. Koalice se považuje za sekulární sílu, jejímž hlavním úkolem je nyní bojovat proti IS, avšak dlouhodobým cílem je vybudovat demokratickou­ Sýrii.