„Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) doporučil Austrálii, aby zvážila přijetí slečny Rahaf Kunúnové v rámci programu na přesídlení uprchlíků,“ potvrdilo v tiskovém prohlášení australské ministerstvo vnitřní bezpečnosti a uvedlo, že se doporučením budou zabývat „stejným způsobem, jako každým jiným doporučením UNHCR“.

Rahaf Kunúnová opustila bangkocké letiště
Saúdka, které hrozí zabití od vlastní rodiny, získá azyl v Austrálii

Ačkoli australské úřady, stejně jako UNHCR, odmítly poskytnout další informace, podle agentury AP signály z Canberry naznačují, že by Austrálie mohla mladou ženu přijmout. Ještě před rozhodnutím OSN totiž tamní ministr zahraničí Greg Hunt uvedl, že země zvažuje udělit Kunúnové humanitární vízum.

Odmítla setkání s otcem

Osmnáctiletá dívka v sobotu dorazila do thajského Bangkoku z Kuvajtu a měla v úmyslu pokračovat do Austrálie. V tom jí však thajské úřady zabránily, ačkoli u sebe měla pouze platné turistické vízum. Kunúnová následně odmítla nastoupit do letadla zpět do Kuvajtu a zabarikádovala se v hotelovém pokoji.

Na svůj případ upozornila prostřednictvím sociálních médií kde uvedla, že se obává o svou bezpečnost, pokud by se měla vrátit k rodině. Její příspěvky na twitteru zaujaly tisíce lidí a získaly pozornost UNHCR. Šéf thajské imigrační policie Surachte Hakparn uvedl, že za Kunúnovou do Bangkoku přicestoval její otec a bratr, žena se však s nimi odmítla setkat.

Reakce Saúdské Arábie

„Od chvíle, kdy dorazila a založila si nový twitterový účet, dosáhla za jediný den téměř 45 tisíc sledujících. Byl bych raději, kdyby jí místo pasu zabavili telefon,“ prohlásil ve zveřejněném videoklipu při rozhovoru se Surachtem saúdskoarabský diplomat Abdalelah Alsheaiby.

Rahaf Kunúnová
Pokud mě deportujete, zabijí mě. Saúdská dívka se zabarikádovala na letišti

Jeho prohlášení vyvolalo na sociálních sítích bouřlivou reakci. Surachte následně v prohlášení uvedl, že policie nemohla ženě telefon zabavit, protože nebyla zadržena. Uvedl také, že poznámka saúdskoarabského diplomata byla „jen možností“ a nešlo o nic, co by „mělo být bráno vážně“.

Kunúnová několikrát obvinila saúdskoarabské úřady, že mají v zabavení jejích cestovních dokumentů prsty. Ambasáda Saúdské Arábie v Bangkoku však v opakovaných prohlášeních uvedla, že její situaci pouze monitoruje. V posledním prohlášení označily úřady její případ za „rodinnou záležitost“ a uvedly, že nebudou požadovat její deportaci zpět do země.

Protest kvůli vraždě saúdskoarabského novináře Džamala Chášukdžího.
Podezřelí z vraždy arabského novináře stanuli před soudem. Hrozí jim trest smrti