Žalobci se dnes opět snažili ukázat, že třiasedmdesátiletý "balkánský řezník" o čistkách nesrbského obyvatelstva dobře věděl a chválil jejich vykonavatele. Jako důkaz u soudu přehráli nahrávku Mladičova rozhovoru s Rajkem Kusičem, velitelem jednotek v oblasti Rogatica, kde docházelo k válečným zločinům. Mladić v ní Kusičovi blahopřeje k "dobré práci" a nazývá jej "chvályhodným důstojníkem".

Podle žalobců se obhajoba snaží Mladiče vykreslit jako neškodného generála, který plnil rozkazy lidí jako byl vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić a který se dokonce snažil nesrbské obyvatele chránit. Například na tvrzení obhajoby týkající se toho, že v oblasti Sanski Most žilo během války 3000 nesrbských obyvatel, reagovala obžaloba číslem z před konfliktu, což bylo údajně 28.000.

V rámci bosenské války z let 1992 až 1995, během které přišlo o život přes 100.000 lidí a asi 2,2 milionů jich ztratilo střechu nad hlavou, ICTY zatím uznává jako akt genocidy pouze události ve Srebrenici, poznamenala agentura AFP. Zde bosenskosrbské jednotky zmasakrovaly zhruba 8000 bosenských Muslimů, za což bylo nedávno odsouzeno šest osob, včetně Karadžiće, který dostal čtyřicetiletý trest. Celkem byl Karadžić letos v březnu uznán vinným v deseti z jedenácti bodů obžaloby, mimo jiné i za za brutální tříleté obléhání Sarajeva, při němž granáty a kulky vypálené ze srbských pozic zabily více než 10.000 lidí.

Prokurátor ICTY Alan Tieger dnes poukazoval na čistky ve městě Prijedor na severu dnešní Bosny a Hercegoviny. "Když je v krátké době zabito více než 1500 lidí a další tisíce umřou hlady nebo jsou uvězněny v táborech, když jsou jejich domy zničeny a mešity srovnány se zemí, nemůže být pochyb o úmyslu zničit určitou komunitu a zabránit možnosti její obnovy. Označení pro zločiny páchané s takovými úmysly je genocida," řekl podle AFP Tieger.

Slovo poté převzal další žalobce Arthur Traldi, který popisoval podmínky v táborech u Prijedoru. Mladičovi vojáci zde prý bili muže baseballovými pálkami a železnými tyčemi, případně je nutili pít motorový olej. Ženy a dívky, někdy ne starší dvanácti let, byly znásilňovány.

Obžaloba v 11 bodech viní bývalého generála kromě genocidy také z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Ve středu by měla navrhnout výši trestu, v pátek pak má přijít na řadu závěrečná řeč obhajoby. Verdikt v procesu započatém již v roce 2012 se očekává v listopadu příštího roku, uvádí haagský tribunál na svých webových stránkách.

Mladić se od roku 2001 skrýval. Zatčen byl v květnu 2011. Bývalý bosenskosrbský velitel se již několikrát nechal slyšet, že je nevinný. Žalobci pro něj nejspíš budou žádat doživotní trest.