"Zaznamenali jsme velký nárůst (počtu migrantů) od začátku týdne. Za poslední dva dny naše týmy napočítaly 40 až 50 nových stanů," řekla Brosselová. Jak dodala, je jich tam nyní celkem 700 až 750.

Znamená to, že v současnosti přespává v dané oblasti v provizorních přístřešcích kolem 2000 až 2500 osob, zatímco ještě před pár dny jich bylo zhruba 1500. Migranti většinou uvádějí, že pocházejí ze Súdánu.

"Nejde o velkou početní explozi, je to ale jasný nárůst. Někteří z nich jsou z Calais, jiní z dalších míst," uvedla Brosselová.

V táboře u Calais pobývalo až 10.000 migrantů, kteří se snažili dostat do Británie. Francouzské úřady od pondělí evakuovaly téměř 5600 lidí, po ohlášení plánu vyklizení tábora uprchlo podle humanitárních organizací do širšího okolí až 3000 lidí. Ve čtvrtek zahájili dělníci v západní části areálu odklízecí práce. Podle představitelky departementu Pas-de-Calais Fabienne Bucciové bude celá oblast někdejšího tábora vyklizena a vyčištěna nejpozději do pondělí.

Brosselová zdůraznila, že je úkolem ústřední vlády postarat se o migranty z vyklizené "Džungle", nikoliv městské správy.

Paříž má v plánu otevřít dvě centra pro migranty, jejich celková kapacita ale nebude činit ani tisíc míst.