Philip Munday u australské univerzity Jamese Cooka prováděl výzkum v oblasti korálových útesů u Papuy-Nové Guineje. Vlivem zvýšené aktivity podmořských sopek je tam voda kyselejší, než je obvyklé.

„Ryby se obecně vyhýbají pachu dravců, což je logické. V kyselých vodách je ale naopak tento pach přitahuje, a to je neuvěřitelné," sdělil Munday.

Ryby se v tomto změněném prostředí údajně vydávají dále od svých útočišť, jsou aktivnější a zvyšují tím riziko pro přežití, protože jsou takto dosažitelnější pro predátory, napsal Munday ve studii, kterou otiskl odborný časopis Nature Climate Change.

Kyselost oceánů zvyšuje proces absorpce atmosférického oxidu uhličitého, jehož moře pohltí až 30 procent. Podle Mundayovy studie odpovídá kyselost mořských vod hodnotám, s nimiž se počítalo. Ryby se však zvyšující se kyselosti vody nedokázaly přizpůsobit, byť se do tohoto prostředí už rodí. „Zdá se, že se s tím nedokážou vyrovnat ani za celý život," sdělil Munday.