Myslí si, že za mutaci korýše může ropa, která před dvěma lety unikla do Mexického zálivu z poškozené těžařské plošiny DeepWater Horizon.  "Také nacházíme bezoké kraby, někteří mají měkké schránky místo tvrdých, jiní, ač dospělí, dosahují pouze pětiny běžné velikosti. Další nemají klepeta a vypadají, jako by je popálily chemikálie," vypočítává rybářka v reportáži stanice al Jazeera. Není sama. Na "zmutované" a menší úlovky si stěžují i další rybáři z Mexického zálivu. I vědci tvrdí, že mořský život dostal v zálivu tvrdou ránu.

"Rybáři nikdy nic podobného neviděli a za svých dvacet let praxe ani já ne," říká oceánolog Jim Cowan. "To, co nacházíme, je jasný signál o vystavení ropným chemikáliím," doplňuje ho Andrew Whitehead, profesor biologie z louisianské univerzity.

Společnost British Petroleum (BP), které plošina patřila, se brání. "Plody moře z Mexického zálivu jsou nejtestovanější na světě a podle kontrolorů jsou stejně bezpečné, jako byly před nehodou," vyjádřilo se BP pro al Jazeeru.

BP čelí žalobám od amerických úřadů. Předevčírem souhlasila s mimosoudním vyrovnáním s více než 100 tisíci soukromníky, kterým ropný únik způsobil škody. BP odhaduje, že vyrovnání spojené s odstraňováním následků katastrofy přijde na 7,8 miliardy dolarů (147 miliard korun).