Návrh zákona, který schválil americký Kongres, otevírá dveře k dalšímu rozšíření amerických sankcí za podporu, kterou Rusko poskytuje východoukrajinským separatistům. Postiženy mají být osoby a firmy provokující nestabilitu na Ukrajině. Norma navíc umožňuje zahájení dodávek zbraní Kyjevu.

Obama při čtvrtečním podpisu oznámil, že této legislativy nevyužije k okamžitému zavedení dalších restrikcí proti Rusku. Je naopak připraven již uplatněné sankce zmírnit, pokud Moskva podnikne kroky ke zmírnění napětí způsobeného její agresí proti Ukrajině. Podle šéfa Bílého domu se tím vysílá matoucí signál evropským spojencům i Rusku v době, kdy se objevuje naděje na diplomatické urovnání krize na Donbasu.

Okamžitou reakci na podepsaný zákon podle ruského ministerstva nechystá ani Moskva. „Rozhodnutí o možných odvetných krocích padnou v závislosti na tom, jak budou USA v praxi tento zákon naplňovat," vysvětlil ruské stanovisko mluvčí ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič.

Rusko je podle něj dál připraveno k dialogu a spolupráci s USA, ale výhradně na základě rovnosti a „reálného respektu" k ruským zájmům. „Pokusy o nátlak jsou odsouzeny k nezdaru," varoval Lukaševič.